Lidstvo poprvé v historii otestovalo zbraň proti asteroidům. V budoucnu by technika mohla uchránit život na planetě

Věda a technika 04. října 2022 | 18:30 — Lukáš Bauer
Americká sonda DART, kterou vyslala do vesmíru americká vesmírná agentura (NASA), měla jediný cíl. Poprvé v historii lidstva mělo pozemské zařízení zasáhnout asteroid s ambicemi vychýlit ho z jeho oběžné dráhy. V noci z pondělí na úterý tato sonda svůj cíl splnila a narazila do vzdáleného asteroidu.
Další 1 fotografie v galerii
Sonda DART narazila do asteroidu / NASA / volný zdroj

Sonda americké vesmírné agentury NASA zasáhla v noci z pondělí na úterý svůj cíl - vzdálený asteroid, který se pokusila vychýlit z jeho oběžné dráhy. Přestože samotný asteroid nepředstavoval pro Zemi žádné nebezpečí, jedná se o zcela revoluční počin, který nemá v historii kosmonautiky obdoby. Jedná se o první takovou akci svého druhu, kdy se lidstvo pokusilo provést aktivní obranu před nebezpečným vesmírným tělesem.

Zda se tento jedinečný experiment vydařil, tedy zda se podařilo vychýlit asteroid z jeho oběžné dráhy, NASA zveřejní během několika dní, jakmile inženýři přepočítají data. S analýzou dat, které NASA během nárazu do asteroidu získala, budou pomáhat také vědci z České republiky.

Obrana Země

Cílem tohoto testu bylo vyzkoušet techniku, jež by mohla vychýlit potencionální nebezpečný asteroid z jeho dráhy, a tím tak zabránit jeho střetu se Zemí. Podobných triků již bylo představeno na teoretické úrovni mnoho, ale jen tento zatím lidstvo dokázalo realizovat. Jednou z teorií, jak zabránit asteroidu v srážce se Zemí, bylo také použití jaderné zbraně, případně jiných raketových systémů.

Test se odehrál asi 11 milionů kilometrů od Země, kde sonda narazila do měsíce Dimorphos, který má průměr asi 160 metrů, rychlostí 6,6 kilometru za sekundu. Samotný náraz byl bedlivě sledován týmem NASA a v přímém přenosu byl také vysílán na twitterovém účtu. Jakmile sonda do asteroidu narazila, vědci začali bouřlivě tleskat. Podle předpokladu se spojení se Zemí ihned přerušilo. Drobný satelit LICIA zachytil snímky samotného nárazu, protože se od sondy zavčasu oddělil.

I malé vychýlení je úspěch

Vědci z NASA předpokládají, že by sonda mohla trajektorii Dimorphu zkrátit o deset minut, ale jako úspěch budou považovat i to, pokud se ji podaří změnit o třiasedmdesát vteřin. I to by totiž prokázalo, že zařízení vyrobené na Zemi dokáže manipulovat s vesmírnými objekty typu asteroid. Výsledek testu zjistí až v říjnu odborníci, kteří budou odchylky v trajektorii planetky a jejího měsíce sledovat teleskopy ze Země.

Tým NASA očekává, že oběžnou dráhu Dimorphu zkrátí o deset minut. Za úspěch by ale považoval alespoň 73 vteřin – to by prokázalo, že náraz lidstvem vyslaného stroje je dobrou strategií pro vychýlení trajektorie planetky na kolizním kurzu se Zemí. Výsledek testu zjistí až v říjnu odborníci, kteří budou odchylky v trajektorii planetky a jejího měsíce sledovat teleskopy ze Země.

Mise sondy DART (Double Asteroid Redirection Test) odstartovala loni v listopadu. K přípravě této mise agentury NASA přispěl i tým Astronomického ústavu Akademie věd. Planetku Didymos objevili američtí astronomové z observatoře Kitt Peak v Arizoně v roce 1996. Přítomnost měsíce Dimorphos zjistil v roce 2003 česko-americký tým vedený Petrem Pravcem, který pracuje na observatoři v Ondřejově. Čeští vědci pak prováděli v letech 2015 až 2021 přesná fotometrická měření. Díky těmto a dalším datům experti vytvořili model soustavy a předpověděli pozici měsíce vůči planetce v okamžiku nárazu sondy. Dále čtěte: (Dvě bizarní hvězdy mohou být původem zvláštní anomálie, kterou před časem zachytilo několik observatoří).

Zdroj: Reuters

Témata: sonda, NASA, asteroid, Země
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu