Voyager 1 je nejdále se nacházejícím objektem od Země. Jeho vesmírná mise začala před pětačtyřiceti lety

Věda a technika 06. září 2022 | 14:16 — Lukáš Bauer
Před 45 lety začala legendární mise sondy Voyager 1, která přinesla NASA a celému lidstvu nejedno prvenství. Jedním z mnoha úspěchů sondy bylo také například to, že před 10 lety jako první vesmírný objekt vyrobený na Zemi, opustila heliosféru a vydala se do mezihvězdného prostoru. 
Další 1 fotografie v galerii
Voyager 1 se nachází miliardy kilometrů od Země / NASA

Mise sondy Voyager 1 odstartovala přesně 5. září roku 1977 a v tu dobu asi málokdo tušil, jak úspěšná tato mise bude a kam až sonda doletí. Dnes se Voyager 1 nachází více než 23 miliard kilometrů od místa, ze kterého před pětačtyřiceti lety odstartovala. Vědci z NASA předpokládají, že její antény mohou přenášet signál na Zemi nejméně do roku 2025.

Voyager 1 ale nebyla jen jedinou sondou. Spojené státy vypustily do vesmíru také sondu Voyager 2, která byla vypuštěna do kosmu ještě o několik týdnů dříve. Sonda Voyager 1 se však vydala jiným směrem a pohybuje se také o něco rychleji než její sourozenec.

Mnoho důležitých objevů

Po zhruba půl roce se sonda dostala k planetě Jupiter – největší planetě naší soustavy. Voyager 1 se k obří planetě přiblížil na vzdálenost pouhých 275 tisíc kilometrů. Poté, co kolem planety chvíli obíhala se vydala k planetě Saturn, kde zkoumala měsíc Titan. Sonda například zkoumala velice hustou atmosféru tohoto zvláštního tělesa, které se v mnohém podobá Zemi.

Primární mise, kterou byl průzkum dvojice největších planet dokončil 13. listopadu 1980 a poté se vydal dále k samotnému okraji sluneční soustavy. Sonda je dodnes plně funkční a rychlostí 17 kilometrů za vteřinu se vzdaluje od Slunce směrem do mezihvězdného prostoru.

Nekonečná mise

Sonda se v současné době nachází tak daleko, že by světlo tuto vzdálenost urazilo za 20 hodin a 33 minut. Pro pozemní středisko je proto stále obtížnější sondu ovládat a komunikovat s ní. Signál totiž k sondě putuje včetně odpovědi dva dny. Obě sondy Voyager pohání reaktory, ve kterých dochází k pomalému rozpadu plutonia. Vědci NASA už odpojili některé součásti sondy, aby omezili spotřebu energie a snaží se její životnost prodloužit. 

Pro případ, že by se někdy setkaly s mimozemskou civilizací, nesou obě sondy na palubě pozlacenou osmnácticentimetrovou destičku se záznamem zvuků a obrazů, které charakterizují život na Zemi v době vypuštění. Dále čtěte: (Vesmírný teleskop odhalil vzácnou planetu. Nachází se na ní stejný plyn jako na Zemi)

Zdroj: Space.com

Témata: mise, vesmír, Voyager, NASA
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu