Americká sonda přistála na asteroidu a pokusila se odebrat vzorky. Mohou prozradit důležité informace

Věda a technika 22. října 2020 | 10:09 — Lukáš Bauer
Americká sonda přistála na vzdáleném asteroidu Benu a pokusila se odebrat z jeho povrchu vzorky, které doručí zpět na Zemi k výzkumu. Asteroid totiž obsahuje organické sloučeniny, které jsou klíčové pro vznik života. Jedná se o první přistání na asteroidu v historii.
Další 1 fotografie v galerii
Sonda zvíří prach na povrchu asteroidu a odebere vzorky / NASA

Americká vesmírná agentura NASA úspěšně přistála se svou sondou OSIRIS-REx na vzdáleném asteroidu Benu, na jehož povrchu byly již dříve detekovány organické sloučeniny. Sonda se také krátce po přistání pokusila odebrat vzorky hornin, které mohou obsahovat tyto základní stavební kameny života.

Ihned po dosednutí na povrch planetky odeslala sonda do řídicího střediska napjatě očekávané potvrzení o přistání.  Podle členů týmu OSIRIX-Rex udelala všechny úkoly zcela bez chyby, zda se však odběr horniny zdařil a v jakém množství, se ukáže až během následujících dní. V případě, že by se provedený odběr nezdařil, bude NASA celou akci opakovat.

Miliony kilometrů od Země

Sonda se má poté vrátit s cennými vzorky zpět na Zemi, kde budou podrobeny výzkumu. Čeká ji však ještě dlouhá cesta, protože se aktuálně nachází na asteroidu vzdáleném 322 milionů kilometrů od Země. 

Tato drobná, ale velice zajímavá planetka byla objevena v roce 1999. Asteroid Benu je známý díky svému zařazení na seznam nebezpečných těles, která by se mohla v budoucnu srazit se Zemí. Později se těleso stalo cílem výzkumu díky zjištění, že se na jeho povrchu mohou nacházet organické sloučeniny, jež jsou považovány za jednu ze základních přísad pro vznik života.

Sonda OSIRIS-REx byla vypuštěna do vesmíru v roce 2016 a cesta k asteroidu jí trvala více než dva roky. Dosud sonda obíhala kolem tělesa a prováděla průzkum jeho povrchu. Sonda je však vybavena také odběrovým zařízením na bázi dusíku, které bylo nyní použito pro odebrání vzorků.

Vznik života na Zemi

S odebranými vzorky by se sonda měla v druhé polovině příštího roku vydat zpět na Zemi. Vědci se tak mohou dozvědět, zda jsou asteroidy skutečně nositeli organických látek, které zapříčinily vznik života na naší planetě: (Sonda NASA se odrazí od asteroidu Benu. Na Zemi se vrátí s cennými vzorky organických materiálů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu