U Antarktidy se objevil další záhadný ledovec. NASA odhalila nové letecké snímky

Věda a technika 27. října 2018 | 11:48 — Lukáš Bauer
V uplynulých dnech ohromila internet fotografie americké NASA, na které je zachycena část ledovce, jež má téměř dokonalý obdélníkový tvar. Na původní fotografii byla zachycena pouze jeho část, ale po zveřejnění dalších snímků se ukázalo, že celá kra už tak pravidelná není. Přesto se jedná o velice zajímavý přírodní jev.
Další 2 fotografie v galerii
Tento perfektně tvarovaný ledovec objevila americká NASA / Internet

Ledové kry mohou mít různé tvary, ale bývá poměrně velmi vzácné, aby příroda vytvořila přesné geometrické linie jako v případě ledovce, který vyfotografovala Americká agentura pro letectví a vesmír (NASA) v rámci projektu NASA Operation IceBridge.

Fotografie dokonale tvarovaného ledovce v minulém týdnu doslova uchvátila internet a ihned se objevila celá řada spekulací o jeho původu. Nyní NASA zveřejnila celou fotografii, na které je vidět, že celý ledovec už tak pravidelný není.

Nové letecké fotografie mimo jiné odhalily další velmi pravidelný obdélníkový ledovec. Samotní vědci, kteří snímky pořizovali, byli tímto objevem fascinováni. "Přišlo mi to velmi zajímavé. Často vídám ledovce s relativně rovnými okraji, ale ještě jsem neviděl žádný se dvěma pravými úhly, jaké má tento,“ uvedl známý vědec Jeremy Harbeck.

Snímky ukazují, že původní hranatý ledovec, který zaujal lidi po celém světě, nakonec nemá dokonalý obdélníkový tvar. V části, která byla mimo záběr, je příčně rozdělen. Vypadá tedy jako pravoúhlý lichoběžník.

Přestože původní ledovec není přesný obdélník, ale spíš velmi pravidelný lichoběžník, v přírodě se jedná o velkou náhodu. Lichoběžníková kra se zřejmě jen nedávno uvolnila z pevninského ledovce Larsen C. Loni se z Larsenu C odlomila obrovská kra A-68, která svou velikostí překonala světové metropole. Dále čtěte: (Na dně Černého moře leží nejstarší vrak lodi na planetě. Plavidlo je ve velmi dobrém stavu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu