Do Evropy se dostala obří tropická klíšťata z Afriky. Několik jich bylo objeveno v sousedním Německu

Věda a technika 22. srpna 2018 | 08:20 — Lukáš Bauer
Vědečtí pracovníci zjistili v Dolním Sasku výskyt nezvykle velkých klíšťat, která se běžně vyskytují v tropických oblastech Afriky. Od těch evropských je odlišují nejen až čtyřikrát větší rozměry, ale take pruhované končetiny. Tito exotičtí parazité mohou přenášet vážná onemocnění, na které lidé v Evropě nemají obranné látky.
Klíšťata z Afriky se objevila v sousedním Německu / Internet

V německém Dolním Sasku biologové objevili obrovská africká klíšťata, která stejně jako ta evropská mohou přenášet vážná onemocnění. Vědci z německého vojenského institutu objevili celkem sedm exemplářů na několika místech a obávají se, že by se tento nebezpečný parazit mohl šířit na území Evropy. Zatím není zcela jasné, zda se jedná o náhodný výskyt nebo invazi nového druhu na starý kontinent.

Kromě obřích rozměrů se africký parazit od evropského liší také svým tmavě hnědým zbarvením a výrazně pruhovanými končetinami. Klíšťata druhu Hyalomma marginatum, která dorůstají do velikosti až dvou centimetrů, přenáší například nebezpečné krvácivé horečky.

Německé úřady výskyt nebezpečných klíšťat oficiálně potvrdily v minulém týdnu. Není to přitom poprvé, kdy se na německém území tento tvor vyskytl. Stejný nález několik jedinců byl ohlášen také v roce 2015 a vloni.

Klíšťata druhu Hyalomma marginatum díky své velikosti napadají spíše velká zvířata, jako jsou koně, skot nebo divoká zvěř. I presto ale mohou snadno přelézt na člověka. Podle výzkumníků bylo jedno z klíšťat nositelem bakterie vyvolávající horečku. Tento africký druh klíšťat je také schopen šířit nebezpečná onemocnění, jakými jsou krymsko-konžská či arabská krvácivá horečka.

V České Republice se tento druh klíšťat zatím neobjevil. Čeští experti ale nebezpečí z nakažení vyvracejí. Podle nich je totiž prakticky nemožné, aby klíšťata přenášela nemoci vyskytující se v Africe, které se v Evropě nevyskytují. Výskyt tohoto tvora v Evropě vědci spíše připisují extrémním teplotám. Dále čtěte: (V Texasu byl ukraden z akvária vzácný žralok. Nyní už je zpět a uzdravuje se).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu