Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Elektronika 04. ledna 2024 | 09:44 — Anna Novotná
Někteří lidé se bouřek bojí a jiní zase vůbec. Faktem ale je, že bouřky mohou být skutečně nebezpečné mnohem více, než si dovedeme představit. Obvykle totiž většina lidí vnímá nebezpečí bouřek prostřednictvím polámaných stromů nebo výpadků proudu.
Další 1 fotografie v galerii
Bouřka je nebezpečná i při zcela obyčejných domácích činnostech / Depositphotos

Faktem ale je, že bouřky toho umí mnohem víc, a je to v podstatě poměrně základní fyzika. Ostatně na čtvrt milionu lidí po celém světě se potýká každoročně s nějakým zraněním způsobeným bouřkou a téměř 30 tisíc lidí každoročně na úrazy spojené s bouřkami dokonce zemře.

Mezi základní bezpečnostní opatření při bouřce samozřejmě patří neschovávat se venku pod stromem nebo nepozorovat bouřku u okna. Jenomže to není zdaleka všechno. Při bouřce je také třeba vynechat sprchování, a dokonce i mytí nádobí.

A proč vlastně? Bouřka je totiž vlastně takový přírodní van de Graaffův generátor. To je legendární elektrostatický stroj, který byl vynalezen v roce 1929 a tehdy umožňoval nabíjení kovové koule na velmi vysoké napětí. Bouřka funguje podobně jako tento legendární stroj. Vlhko a teplý vzduch stoupá nahoru do atmosféry, kde se potká se studenými nebo ledovými vodními kapkami, které jsou obsaženy v mracích. Takže teplé kapky, zjednodušeně řečeno, stoupají nahoru, ale jakmile se potkají s těmi ledovými, které padají dolů, začnou padat s nimi. A ty teplé převedou na ty studené kapky záporný náboj, přičemž si samy ponechávají kladný náboj. Takže v mracích tak dochází k poměrně zásadnímu rozdělení nábojů na kladné a záporné.

Pohybující se mraky nad našimi hlavami generují v zemi opačný náboj, a to je to, co tady na zemi vidíme jako blesky. To chce vlastně sama bouřka vyrovnat své náboje a dělá to vybíjením mezi kladnými a zápornými oblastmi. A takový výboj v podobě blesku si hledá tu nejsnazší cestu, takže jde spolehlivě po všem, co je dobře vodivé. A to je kov, tedy i vaše baterie a sprcha v koupelně.

Takže co by se vám při sprchování v bouřce vlastně mohlo stát? Je to samozřejmě velkým dílem náhody, nicméně pokud by blesk tzv. uhodil přímo do vašeho domu, pak bude hledat, lidově i fyzikálně řečeno, cestu nejmenšího odporu. Takže vše kovové a také samotná voda v trubkách, umyvadlech či vanách jsou pro takový blesk tou nejlepší vodivou cestou.

Proto hrozí nebezpečí nejen při sprchování během bouřky, ale vlastně při jakékoliv činnosti, kterou během bouřky vykonáváte uvnitř domu a při níž přicházíte do styku s kovem a vodou. A nejspíš se budete divit, ono to platí i pro vaše zdi. Beton ani cihly vašeho domu nebezpečné samozřejmě nejsou, ale pokud tam máte kovové výztuže, pak už se vaše zdi během bouřky nebezpečnými skutečně stávají.

Vědci z Nottingham Trent University samozřejmě také upozorňují na to, že je lepší ze zásuvek během bouřek odpojit veškerá elektrická zařízení. A to platí i pro ledničky nebo myčky. Ale to je obecně známá věc.

Vědci, kteří svá varování založená na fyzikálních jevech publikovali pro veřejnost, rovněž radí, že pokud v dálce uslyšíte první hromobití, znamená to pro vás pokyn podniknout všechna bezpečnostní opatření, a rozhodně se tedy nechodit sprchovat ani nezačínat s nádobím. Podle vědců se totiž může objevit blesk až 16 kilometrů daleko od své vlastní bouřky. Naopak v bezpečí jste jistojistě zhruba půl hodiny poté, co jste zaslechli to úplně poslední hromobití.

Autorský článek, další zdroj: The Conversation

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu