Někteří cestující aerolinky Ryanair byli zraněni během nouzového přistání. Co se na palubě přihodilo?

Věda a technika 17. července 2018 | 08:05 — Lukáš Bauer
Cestující v letadle společnosti Ryanair zažili v pátek opravdový let hrůzy poté, co letoun ztrácel výšku a musel nouzově přistát na jednom z německých letišť. Přibližně třicet lidí muselo být po přistání převezeno do nemocnice s nejrůznějšími zdravotními problémy.
Během nouzového přistání někteří cestující krváceli z uší / Internet

Během letu z Dublinu do Chorvatska cestující zažili doslova hororovou scénu. Letoun společnosti Ryanair postihla během letu dekomprese a musel rychle snížit letovou hladinu. V důsledku toho si museli cestující nasadit kyslíkové masky a několik desítek lidí bylo během poměrně rychlého sestupu zraněno. 

Někteří cestující podle dostupných informací dokonce krváceli z uší, jelikož letoun sestoupal o devět kilometrů během necelých sedmi minut. Tlak v kabině se totiž ustálí, pokud je manévr proveden správně, přibližně ve výšce 1,8 - 2,4 km. Letoun se však v okamžiku potíží nacházel ve výšce 12 kilometrů, a proto bylo nutné velice rychle klesnout do nižší letové hladiny, aby se rozdíl tlaku vyrovnal.

I poměrně malá netěsnost může způsobit dekompresi celého prostoru letadla. Pokud jsou problémy odhaleny včas, pilot má dostatek času, aby plynule sestoupal do nižších nadmořských výšek, což je nejspíše i případ letu společnosti Ryanair, protože v opačném případě mohou být problémy mnohem větší.

I tento opatrný sestup může však u netrénovaných lidí způsobit řadu zdravotních potíží. Několik cestujících bylo odvezeno do nemocnice s bolestmi hlavy, nevolností a v několika případech dokonce lidem tekla krev z uší.

Prostor středního ucha je většinou vzduchotěsný a chráněn bubínkem. Vzduch se však může do vnitřního ucha dostat takzvanou Eustachovou trubicí a v některých případech může způsobit roztržení bubínku.

Po nouzovém přistání ve Frankfurtu byly přibližně tři desítky cestujících převezeny do místní nemocnice. Někteří lidé si také stěžovali na kovovou chuť v úsech a pálení uší. Dále čtěte: (Čína chce být lídrem v oblasti bezpilotní logistiky. Postaví největší dopravní dron světa, který bude poháněn umělou inteligencí).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu