Venuše je nehostinnou smrtící planetou. Ve svém nitru však možná ukrývá něco nečekaného

Věda a technika 24. října 2021 | 18:01 — Lukáš Bauer
Planeta Venuše je ztělesněním nehostinné planety, na jejímž povrchu je přítomnost jakékoliv formy života zcela vyloučena. Podle nejnovější vědecké studie vycházející z dat nasbíraných o této planetě je však teoreticky možné, že se pod nehostinným povrchem Venuše nachází obří oceány vody.
Další 1 fotografie v galerii
Povrch Venuše je toxickým místem, kde není prostor pro život / Pixabay

Mezi vědci existují teorie, že Venuše, podobně jako naše planeta, měla kdysi dávno obrovské oceány kapalné vody. Voda se vlivem narůstající teploty vypařila a následně se pro absenci magnetického pole vodní molekuly střetly s částicemi slunečního větru, což vedlo k jejich rozpadu na kyslík a vodík a k úniku volných částic z atmosféry.

Podle nové studie možná však planeta Venuše stále ukrývá část svých oceánů pod povrchem. Podle vědců si je takovou skutečnost vzhledem k nehostinným podmínkám na Venuši jen velmi těžko představit, ale data naznačují, že je to opravdu možné. Pod atmosférou tvořenou oxidem uhličitým a oblaky kyseliny sírové a nehostinným povrchem se podle vědců mohou hluboko pod povrchem nacházet obří rezervoáry vody.

Podpovrchová voda

Vědci k tomuto závěru došli díky výzkumu jiných planet, které jsou podobné Zemi a na jejichž povrchu se nenachází kapalná voda. Obecně vědci předpokládají, že mnoho planet mohlo mít dříve na svém povrchu vodu, ale díky rozdílnému vývoji jednotlivých světů a klimatických podmínek o povrchovou vodu přišly. Voda se však může stále nacházet uvězněná pod povrchem.

Dříve podobná Zemi

Podle vědeckých scénářů se na Venuši udržovala stálá teplota mezi 20 a 50 stupni Celsia po dobu zhruba tří miliard let. Kdy přesně Venuše o vodu přišla a stala se nehostinnou planetou, není jasné, ale vědci se domnívají, že k tomu mohlo dojít přibližně před 700 miliony let, kdy se odehrálo něco, co vypustilo do atmosféry Venuše obrovské množství dříve pod povrchem uvezněného oxidu uhličitého. V důsledku této události se planeta začala ohřívat a ztrácet povrchovou vodu. Dále čtěte: (Z vnějšího okraje sluneční soustavy se ke středu blíží záhadné gigantické těleso).

Zdroj: Interesting Engeneering.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu