Obří vesmírný objekt zasáhl planetu Jupiter. Záblesk spatřili amatérští astronomové

Věda a technika 23. října 2021 | 19:09 — Lukáš Bauer
V první polovině září si amatérští astronomové všimli silného a jasného záblesku planety Jupiter. Později se zjistilo, že plynného obra zasáhl obří asteroid. Vědcům to znovu připomnělo jak důležité je vyvíjet nové systémy pro detekci potencionálního vesmírného nebezpečí.
Další 2 fotografie v galerii
Záblesk na povrchu Jupitera byl náraz obřího asteroidu / Pixabay

V září narazil do Jupiteru obří asteroid, který po sobě zanechal jasný záblesk, když vstoupil do atmosféry tohoto plynného obra. Kolosálního záblesku na Jupiteru si všimli 13. září amatérští astronomové, když zaznamenávali stín Jupiterova měsíce Io. 

Přstože není potvrzeno, že se skutečně jednalo o dopad asteroidu, je to více než pravděpodobné. Jedná se už o osmou takovou událost, která byla u největší planety naší soustavy zaznamenána. 

První náraz do Jupitera

Vůbec první dopad asteroidu Shoemaker-Levy 9 na planetu Jupiter, byl zaznamenán v roce 1994, když byl tento asteroid roztrhán jupiterovými slapovými silami a poté shořel v atmosféře. Tento dopad však nebyl ze Země vidět, protože se odehrál na odvrácené straně planety Jupiter. Tepelné stopy každého místa dopadu však zachytil obří teleskop na Havaji. Záznamy temných stínů v Jupiterově atmosféře se podařilo pozorovat také pomocí Hubbleova teleskopu.

Stejně jako tenkrát krátce po nárazu, nejsou si ani dnes astronomové zcela jistí tím, co do Jupitera ve skutečnosti narazilo. Dky síle záblesku však dokáží určit, že se jednalo o velké těleso, které do planety vletělo obrovskou rychlostí. Vědci odhadují, že do obřího Jupiteru narazí velké těleso 20-60 krát za rok.

Příště to může být Země

Díky obrovskému gravitačnímu poli Jupiteru jsou blížící se asteroidy urychlovány a naráží do něj mnohem vyšší rychlostí než by tomu bylo v případě nárazu do Země. Díky tomu je násobena i kinetická energie, kterou do Jupitera asteroidy naráží a generují silné záblesky, které jsou pak viditelné ze Země.

Tyto nárazy asteroidů tak vědcům připomínají, jak důležité je rozvíjet systémy, které budou lidstvo chránit před blížícím se nebezpečím. Existují totiž teorie, že dopad asteroidu, který vyhubil dinosaury se opakuje jednou za 50-60 milionů let. Pokud jsou správné, příští náraz asteroidu nemusí zasáhnout Jupiter ale Zemi. Dále čtěte: (Z vnějšího okraje sluneční soustavy se ke středu blíží záhadné gigantické těleso).

Zdroj: Interesting Engeneering.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu