Korálové útesy bohužel stále umírají. Nebudou už dále poskytovat své služby životu na planetě

Věda a technika 26. září 2021 | 20:05 — Lukáš Bauer
Vědci v posledních letech varují před neustálým úbytkem korálových útesů a v některých oblastech dokonce masovým vymíráním. Koráli jsou přitom velice důležitou součástí života na Zemi. Plní totiž celou řadu úloh v rozsáhlém ekosystému, jejich schopnost zastávat tuto roli se však pomalu, ale jistě vytrácí.
Další 2 fotografie v galerii
Korálové útesy poskytují domov mnoha druhům ryb / Depositphotos

Korálové útesy jsou nedílnou součástí pozemských ekoystémů a mají vliv na široké spektrum dění na naší planetě. Lidem například pomáhají nejen s obživou, ale také dokáží poskytovat ochranu před bouřkami, povodněmi a dalšími živly. Jejich schopnost ochrany kontinentů však v posledních letech klesá s tím, jak koráli v mnoha oblastech masově vymírají.

Oslabením role korálů pro život na planetě se biologové a ekologové z Univerzity Britské Kolumbie zabývali v nové studii, kterou zveřejnila organizace One Earth. Vědci během jejich výzkumu bohužel zjistili, že schopnost korálů chránit život na planetě se v posledních padesáti letech snížila o více než polovinu, a jejich budoucnost je tak velmi nejistá.

Důležitá role na Zemi

Vědci ve studii obzvláště zdůraznili, jaké ekologické služby koráli lidstvu stovky let poskytují. Mezi ty přední patří například to, že poskytují domov mnoha tisícům druhů ryb, které pak lidem slouží jako potrava. Stejně tak koráli chrání některé pevninské části před vlnobitím, záplavami a jinými živly. Výrazně totiž tvarují mořské proudění, a tím ovlivňují celkové klima v daných regionech.

Nový výzkum však ukazuje, jak korálová společenstva o svou roli velice rychle přichází. Důvodem je právě lidská aktivita, jako je nadměrný rybolov, oteplování klimatu skleníkovými plyny a destrukce nejrůznějších biotopů a přirozených stanovišť druhů. Podle biologů je nezbytné začít korály chránit, aby se zachovala jejich nepostradatelná funkce v mořských ekosystémech.

Desítky let výzkumu

Podstatou výzkumu jsou desetiletí různých pozorování a analýzy dat, které měly za cíl monitorovat vývoj na korálových útesech. Data jasně ukazují, že mnoho korálových útesů pomalu umírá. V některých více postižených oblastech dokonce vědci zaznamenali vysoký úbytek rybí populace. Dále čtěte: (Vědci objevili krále prehistorických oceánů. Byl jedním z prvních predátorů na planetě).

Zdroj: The University of British Columbia.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu