Neobvyklá stavba objevená v Mexico City bude znovu pohřbena pod vrstvou zeminy

Věda a technika 30. července 2021 | 17:09 — Lukáš Bauer
Mexičtí archeologové jsou nuceni znovu pohřbít pod nánosy hlíny velice neobvyklou stavbu z období aztécké říše, která byla před několika lety objevena na okraji mexického hlavního města Mexico City. Jedná se o tunel, který byl součástí složitého protipovodňového systému, jež nyní musí být znovu zasyspán kvůli nedostatku financí a obavám z krádeží.
Další 2 fotografie v galerii
Neobvyklý tunel byl součástí rozsáhlého protipovodňového systému / Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH)

Nevšední osud provází jeden z velice zajímavých archeologických objevů v Mexiku. Vědci před časem oznámili, že plánují znovu vybudovat neobvyklou památku v podobě tunelu, jehož zbytky byly objeveny na okraji Mexico City. Tento tunel je památkou po dávných Aztécích, kteří ho vybudovali jako součást rozsáhlého protipovodňového systému. 

Tunel byl postavený před mnoha staletími jako součást takzvaného Albarradón de Ecatepec - protipovodňového systému hrází a vodních cest, které byly vybudovány tak, aby chránily historické město Tenochtitlan před stoupajícími vodami. Tenochtitlan je vnímáno jaké hlavní město celé říše Aztéků, které bylo doslova protkáno promyšleným systémem hrází, z nichž mnohé později zničili španělští kolonizátoři.

Jedinečné pozůstatky obřího systému

Před několika lety archeologové z mexického Národního ústavu pro antropologii a historii (INAH) objevili jedinečný tunel, který byl klíčovou součástí tohoto vodního systému. Tato stavba zachovala jedinečnou syntézu všech kultur, které ho budovaly. Tunelová brána sice představuje jen zlomek několikakilometrového systému, ale je jedinečnou stavbou svého druhu.

Vědci později na struktuře objevili několik předhispánských glifů. Celkem bylo na klenbě objeveno 11 symbolů, z nichž některé vyobrazovaly válečný štít, hlavu dravého ptáka a děšťové kapky. Předpokládá se, že tyto symboly byly do tunelu zabudovány nehispánskými obyvateli z měst Ecatepec a Chiconautla, kteří se podíleli na stavbě protipovodňového systému.

Znovu v temnotě

Archeologové tento unikátní objev plánovali opravit a vytvořit z něj veřejnou výstavu, aby si lidé mohli prohlédnout tyto neobvyklé artefakty. Nyní však vědci oznámili, že kvůli nedostatku finančních prostředků budou nuceni nově objevený úsek tunelu znovu zakrýt zeminou. Znovuzakrytí takového objevu přitom nemá ve světě obdoby, archeologové ho však ospravedlňují tím, že zasypáním stavby chtějí předejít krádežím drahocenných glifů. Kdy znovu tento tunel spatří světlo světa, je zatím nejisté. Dále čtěte: (Vědci jsou na stopě příčiny záhadného umírání korálů v Karibiku. Důvod je poměrně prostý).

Zdroj info: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu