Rybník na Plzeňsku osídlila vzácná masožravá rostlina. Lidi však od koupání neodradila

Věda a technika 29. července 2021 | 10:41 — Lukáš Bauer
Senecký rybník v Plzni se stal domovem ohrožené masožravé rostliny, ktera nyní kvete na jeho hladině a pokrývá ho žlutým kobercem. Masožravá bublinatka, která je na červeném seznamu ohrožených druhů, je velice citlivá na své prostředí a Senecký rybník jí poskytuje dokonalé útočiště.
Další 2 fotografie v galerii
Bublinatka jižní se živí drobnými organismy ve vodě / Wikimedia Commons / Daiju Azuma – Vlastní dílo

Na Plzeňsku se naskytl velice zajímavý pohled na Senecký rybník, který je doslova posetý žlutými květy rostliny, která je na červeném seznamu ohrožených druhů. Jedná se o masožravou bublinatku jižní, která je u nás původním druhem. K vidění je tato rostlina však jen velice zřídka, proto je její výskyt v takovém množství u nás naprosto ojedinělý.

V plzeňském rybníku se této vzácné rostlině daří zejména díky ideálním podmínkám, které tamní voda v současné době nabízí. Bublinatce se totiž líbí v čisté vodě s kyselým prostředím bez přítomnosti ryb, které se aktuálně v rybníku v hojném množství nenacházejí.

Unikátní podívaná na hladině

Žlutými květy posetý rybník láká množství místních obyvatel, ale neodrazuje je od koupání. Bublinatka totiž, přestože je masožravou rostlinou, není pro lidi nikterak nebezpečná a živí se převážně drobnými organismy žijícími ve vodě. Voda naopak obsahuje látky, jež se nacházejí v rašeliništích a má na lidský organismus blahodárné účinky.

Odborníci odhadují, že bublinatka bude na hladině kvést ještě přibližně měsíc, a po tuto dobu tak bude zdobit hladinu rybníka. Je pravděpodobné, že se jedná o poslední takovou podívanou na rybníce, protože v budoucnu se zde počítá s výsadbou ryb. Díky tomu se zhorší podmínky, které tato rostlina k životu potřebuje, a nebude se už v tak hojném počtu na hladině rybníka vyskytovat.

Roste po celém světě

Bublinatka jižní se vyskytuje téměř v celé Evropě, v Asii na severu Číny a Pákistánu, v Japonsku, Austrálii, na Novém Zélandu a na Papui Nové Guineji. Rozšířená je také v severní Africe. Ke svému růstu si vybírá převážně stojaté vody, které jsou bohaté na živiny, roste v okolí rybníků a jezer, v tůních, kanálech a příkopech s jen málo proudící vodou. V České republice roste téměř na celém území od nížin až do podhůří, je nejběžnější z bublinatek v ČR se vyskytujících. Dále čtěte: (U Nymburka byly objeveny vzácné druhy rostlin).

Zdroj: Wikipedie, iRozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu