Pod hladinou moře se nachází dávno ztracený kontinent. K objevu pomohla geologická anomálie pod Islandem

Věda a technika 05. července 2021 | 15:30 — Lukáš Bauer
Vědci se domnívají, že identifikovali pozoruhodné geologické tajemství naší planety v podobě zatopeného kontinentu. Podle jejich zjištění je totiž Island jen špičkou dávno zatopeného kontinentu, který nazvali Icelandia. Tento podmořský kontinent sahá od Islandu
Další 3 fotografie v galerii
Island je možná vrcholkem ztraceného kontinentu / Depositphotos

Tým akademických vědců pod vedením Gilliana Foulgera, profesora geofyziky na Durham University (UK), věří, že se pod hladinou oceánu nachází dávno ztracený kontinent. Jeho součástí a zároveň nejvyšším bodem je podle jejich výzkumů Island.

Vědci předpokládají, že rozlehlý kontinent se rozkládá na celkové ploše více než 600 tisíc čtverečních kilometrů. Pokud se tvrzení vědců prokáže, bude tento objev znamenat částečné vyvrácení teorie o rozpadu superkontinentu Pangea před více než 50 miliony lety. Jak totiž naznačují předpoklady vědců, část Pangey se možná nikdy neoddělila.

Geologická anomálie

Revoluční nová teorie se zrodila z inovativní řady odborných setkání konaných v Durhamu. Podle Foulgera Island až dosud geology mátl, protože existující teorie nejsou podporovány vícegeologickými údaji. Například kůra pod Islandem má tloušťku nejmémě 40 kilometrů, což je až sedmkrát více než je tomu běžné u oceánské kůry.

Vědcům proto nedávala původně data tu správnou souvislost, až když připustili, že se jedná o kontinentální kůru, jejich měření a data najednou dostala smysl. Vědci se proto domnívají, že Island je jakousi špičkou velkého kontinentu, který zůstal pod hladinou moře. Vědci však zároveň upozorňují, že se jedná pouze o teorii a k jejímu potvrzení bude potřeba udělat ještě velké množství různých výzkumů.

Klíčové geologické poznatky

Budoucí výzkumy, které by mohly přispět k objasnění této geologické teorie, budou zahrnovat průzkumy elektrické vodivosti a sběr krystalů zirkonu na Islandu a v jeho okolí. Tento nový výzkum tak nutí mnoho expertů na geologii Země přehodnotit vztah mezi mořským dnem a kontinentální geologií. Tyto poznatky mohou hrát v budoucnu klíčovou roli pro lepší pochopení některých procesů odehrávajících se v nitru Země. Dále čtěte: (Vědci zachytili znepokojivé signály u jedné z islandských sopek. Může ochromit Evropu jako před lety).

Zdroj: Phys.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu