Uvnitř jeskyně v poušti Kalahari vědci objevili stopy lidské činnosti. Jedná se o nejstarší takový nález na planetě

Věda a technika 05. května 2021 | 10:05 — Lukáš Bauer
Skupina vědců objevila v jeskyni Wonderwerk v Jižní Africe nejstarší stopy lidské činnosti na Zemi. Nově objevené důkazy naznačují, že v této oblasti bydleli lidé před více než 1,8 miliony let, čímž se objev řadí mezi nejstarší na planetě. V jeskyni bylo už dříve nalezeno mnoho stop po pradávné lidské aktivitě, stáří nového objevu však vědce překvapilo.
Další 2 fotografie v galerii
V jeskyni vědci objevili důležité důkazy z evoluce lidí / Depositphotos

Jeskyně zvaná Wonderwerk, jež se nachází v jihoafrické poušti Kalahari, je jedním z mála míst na planetě, kde lze pozorovat stopy lidské činnosti napříč tisíciletími. Nejnovější objev však vědcům vyrazil dech, protože v jeskyni byly objeveny stopy lidské činnosti sahající až do období před 1,8 miliony let.

Své tvrzení vědci opírají o analýzu sedimentárních vrstev obsahujících zvířecí kosti, zbytky ohnišť a kamenné nástroje vyrobené z ostrých hornin. Výroba těchto ostřených kamenných předmětů představovala kdysi významný krok vpřed v oblasti využívání nástrojů. Zatímco stopy kamenných nástrojů sahají do mnohem staršího období, nově objevené důkazy jsou podle vědců považovány za nejstarší známku nepřetržitého pobývání člověka v jeskyním systému s použitím ohně a nástrojů.

Důležitý vědecký objev

„Nyní můžeme s jistotou říci, že naši lidští předkové před 1,8 miliony let vyráběli uvnitř jeskyně Wonderwerk jednoduché kamenné nástroje typické pro oldovanskou kulturu. Wonderwerk je mezi nalezišti těchto kamenných nástrojů jedinečný právě tím, že se jedná o jeskyni,“ uvedl geolog Ron Shaar z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě v Izraeli.

Vzorek sedimentu zkoumaný v nové studii měl tloušťku 2,5 metru, což vědcům umožnilo sledovat aktivitu homininu v jeskyni v průběhu velice dlouhého období. Jednotlivé vrstvy vědci datovali dvěma metodami, nejprve paleomagnetismem, měřením magnetického signálu z jílovitých částic, které se driftovaly do jeskyně. Tyto signály zachycené v čase ukazují směr magnetického pole Země v historii. Jako druhou metodu vědci využili analýzu radioaktivního rozpadu částic, které se od proudu kosmického záření a zůstaly uvězněné pod zemí, v tomto případě uvnitř jeskyně.

Unikátní vzorky lidské činnosti

Ze sedimentů vědci kromě používání nástrojů oldovanské kultury před 1,8 miliony lety také zjistili, že lidé v žijící v jeskyni začali před 1 milionem let používat oheň. Podobné objevy nejsou ve světě ničím výjimečným, ale nikde na planetě neexistuje místo, kde by bylo možné pozorovat tak komplexní průřez evolucí člověka jako v jeskyni Wonderwerk. Dále čtěte: (Záhadné lebky objevené v mexické jeskyni jsou staré tisíce let. Vědci je podrobí pečlivému výzkumu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Více než pětina živnostníků očekává pokles příjmů, polovina z nich by nedoporučila svým blízkým podnikat

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu