Inteligence a chování chobotnic je stále neprozkoumané. Dokazuje to nedávný objev pod hladinou moře

Věda a technika 14. dubna 2021 | 13:55 — Lukáš Bauer
Jak naznačuje objev mořských biologů z loňského roku, budování měst není jen doménou lidí. Hluboko pod hladinou totiž objevili podmořské městečko, které vybudovaly inteligentní chobotnice. Tato skutečnost nejenže biology překvapila, ale znovu poukazuje na vysokou inteligenci těchto podmořských stvoření.
Další 1 fotografie v galerii
Chobotnice jsou velice inteligentní tvorové / Pixabay

Vědečtí pracovníci učinili v minulém roce zásadní objev, který vnesl nové světlo do života tajemných podmořských tvorů, o nichž se říká, že kdysi dávno byli v jedné evoluční linii s člověkem. V australské zátoce Jarvis bylo totiž objeveno podmořské městečko, které vybudovaly chobotnice a pojmenovali ho Octlantis.

Pro vědce je objev velkým překvapením, protože donedávna se o chobotnicích mluvilo jako o samotářských tvorech, kteří se ostatním tvorům, kromě své potravy, vyhýbají. Jak je však vidět, biologové vědí o životě těchto tvorů stále velice málo.

Zvláštní útvary

Městečko je tvořeno kopulovitými útvary vytvořenými z písku a skořápek. Vědci na místě spočítali, že by mohlo být domovem až patnácti hlavonožců, kteří společně žijí, ale také spolu komunikují a navzájem se chrání před vetřelci, kteří do komunity nepatří. 
Vědci také v blízkosti městečka nalezli spoustu skořápek z jejich kořisti, které pravděpodobně slouží jako stavební materiál pro výstavbu nových obydlí.

U chobotnic je obvyklé, že se sociálně spojují pouze za účelem reprodukce, ale toto chování je pro vědce zatím neznámé a bude potřeba další výzkum k pochopení, proč spolu chobotnice na tomto místě společně žijí.

Mohly takové být odjakživa

Odborníci se domnívají, že toto chování může být důsledkem přirozené evoluce, ale pracují také s možností, že se takto chobotnice projevují od počátku věků a pouze nedostatečné technologické vybavení neumožnilo jejich chování rozpoznat. Chování těchto vysoce inteligentních tvorů, kteří byli již mnohokrát zkoumáni a pozorováni, tak stále může přinést zcela neznámé rysy. Dále čtěte: (Téměř sto třicet let ho nikdo neviděl. V Indonésii byl opět spatřen jeden z nejvzácnějších plazů na světě).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu