Ve vesmíru vznikl obří hurikán. Úkaz vědci viděli poprvé

Věda a technika 08. března 2021 | 10:00 — Lukáš Bauer
Astronomové pozorovali ve vesmíru unikátní podívanou v podobě kosmického hurikánu. Jedná se o první potvrzené pozorování tohoto jevu ve vesmíru, byť jeho existenci vědci už dlouho předpokládali. Nikdy se však nepodařilo pozorovat nic, co by jeho přítomnost ve vesmíru potvrzovalo.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírný hurikán vystřeluje elektrony / Nature Communications

O existenci takzvaných vesmírných hurikánů vědci spekulují už delší dobu, nikdy však nenašli žádný přesvědčivý důkaz o tom, že se tento jev vyskytuje i mimo Zemi. Nyní se skupině astronomů poprvé v historii podařilo vesmírný hurikán pozrovat. Za důkaz považují tisíce kilometrů širokou vířící masu plazmatu, kterou pozorovali nad severním pólem.

Tento vesmírný hurikán byl pozorován několika družicemi v horních vrstvách zemské atmosféry a vypadal podobně jako běžný meteorologický hurikán. Od těch hurikánů, které můžeme vidět na Zemi, se však liší tím, že místo vody do okolí chrlí pouze proudy elektronů. Vědci tvrdí, že podle záznamů tento vesmírný jev trval necelých osm hodin, než utichl.

Hurikány na planetách a měsících

Vědci nyní chtějí lépe prozkoumat chování tohoto vesmírného fenoménu, o kterém se domnívají, že může mít vliv na takzvané vesmírné počasí, ale také například na chod družic na oběžné dráze. Tento vesmírný jev se podle autorů výzkumu vyskytuje na planetách i měsících s magnetickým pólem a plazmatem.

Vesmírné hurikány mohou podle vědců otevírat cestu pro přenos energie z vesmíru do ionosféry a termosféry. Díky tomu vědci předpokládají, že mohou mít zásadní vliv na kosmické počasí. V důsledku toho mohou například ovlivňovat chod družic tím, že dokáží způsobit výpadky vysokofrekvenčního rádiového signálu, který slouží pro spojení se Zemí.

Hurikán se objevil před šesti lety

Tento hurikán byl pozorován v roce 2014, ale odhalit se ho podařilo vědcům z univerzity v čínském Šan-tungu až nyní díky analýze družicových dat. Výsledky svého výzkumu vědci zveřejnili ve studii, která byla nedávno publikována ve vědeckém časopise Nature Communications. Dále čtěte: Na Václavském náměstí v Praze byl vykopán unikátní dřevěný vodovod z osmnáctého století.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu