Život na Zemi má ještě miliardu let. Rozeběhne se sled událostí, ze kterých už není návratu

Věda a technika 05. března 2021 | 07:54 — Lukáš Bauer
Nejnovější vědecká simulace expertů z univerzit Toho a NASA Nexus odhaluje, kolik ještě zbývá do doby, než ze Země odejde život. Původně se vědci domnívali, že život na planetě bude prosperovat ještě čtyři miliardy let, nyní vše ale naznačuje, že může skončit mnohem dříve.
Další 3 fotografie v galerii
Za miliardu let bude planeta neobyvatelná / Pixabay

Že život na naší planetě není nekonečný, je známo už desítky let. Původně vědci odhadovali, že může trvat ještě klidně čtyři miliardy let, nová vědecká simulace však tuto těžko představitelnou dobu zkracuje na čtvrtinu. Novou sofistikovanou simulaci a svou vědeckou práci vytvořili vědci z univerzity v Toho a z NASA Nexus pro výzkum systému exoplanet. Jejich práce byla publikována v odborném časopise Geo Science.

Za zničením života na Zemi bude stát podle dřívějších předpokladů Slunce, které se nakonec zvětší natolik, že zničí většinu okolních planet včetně té naší. Všechny formy života se nevytratí ze Země najednou, ale budou mít stále těžší podmínky pro život, takže se pozvolně začnou vytrácet.

Miliarda let

Dvojice vědců Kazumi Ozaki a Christopher Reinhard vytvořili složitou simulaci, do které zahrnuli velké množství různých proměnných včetně klimatických vlivů, geologických procesů Země, ale také vlivy z vesmíru, jako je například sluneční záření. Simulace pak na základě zadaných dat ukázala, že podmínky pro život se na Zemi za miliardu let zhorší natolik, že přítomnost živých organismů bude vyloučena.

Postupem času, s tím jak se Slunce bude více ohřívat, začne ze Země odcházet oxid uhličitý, který pohlcuje teplo. V důsledku toho se vypaří také vrstva ozónu, který nás chrání před škodlivým ultrafialovým zářením. Zároveň s velkým úbytkem oxidu uhličitého začnou mít problémy rostliny, které jsou zásobárnou kyslíku a spustí se běh událostí, ze kterých už není návratu.

Život se vrátí na začátek

To vše se může odehrát v horizontu 10 tisíc let, kdy na Zemi vyhynou všechny rostliny a pomalu začne vymírat i mořský život kvůli nedostatku kyslíku. Dramaticky se také zvýší hladiny metanu v atmosféře. V tomto prostředí už nebudou existovat žádné složitější organismy ani rostliny a přežívat budou pouze jednoduché anaerobní bakterie. Země se tak pomalu vrátí do stavu, ve kterém byla krátce po jejím vzniku. Dále čtěte: (NASA plánuje vrátit na Mars meteorit, který dopadl na Zemi před stovkami tisíc let).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu