Nebezpečná trhlina v plášti orbitální stanice. Opravit se ji snaží speciální pryskyřicí

Věda a technika 04. března 2021 | 11:29 — Lukáš Bauer
Tým ruských astronautů se snaží pomocí pryskyřice vyrobené z afrických jehličnanů utěsnit nebezpečnu trhlinu v plášti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Trhlina se objevila ve starém ruském modulu Zvězda a již několik měsíců tímto otvorem uniká do vesmíru z ISS vzduch.
Další 3 fotografie v galerii
Orbitální stanice pomalu dosluhuje / Pixabay

Ruská posádka opravuje trhlinu v plášti ISS, která byla odhalena před několika měsící v rámci pátrání po zdroji problému, který způsobuje pokles tlaku v ruském modulu Zvězda. Celá servisní akce by měla trvat celý pracovní týden a pokud vše půjde podle plánu, hotovo by mělo být v pátek v odpoledních hodinách.

Dvojice astronautů Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov používají k utěsnění trhliny speciální pryskyřici, která je zhotovena z afrických jehličnanů. Kromě pryskyřice používají také běžné nástroje, jako je vrtačka, stěrky, fólie, ubrousky a další opravářské nářadí, které je pro utěsnění nezbytné.

Stanice dosluhuje

Po zjištění problému s ruským modulem se předpokládalo, že míst, odkud vzduch uniká, může být více, ale nakonec se podařilo najít jen jednu trhlinu. V tomto uzavřeném úseku modulu dochází k poklesu tlaku, který musí být od loňského srpna pravidelně vyrovnáván. 

Problém s ruským modulem není ničím překvapivým a jen poukazuje na fakt, že první části orbitální stanice ISS slouží již dvacátým rokem. Podle expertů je pravděpodobné, že se potížím nevyhnou ani mladší části, než je ruský modul Zvězda.

Improvizace ve vesmíru

Když byla trhlina loni v srpnu objevena, astronauté předpokládali, že může mít v průměru maximálně kolem tří centimetrů. Později se ukázalo, že má průměr přes 4,5 centimetru. Opravit se ji kosmonauti pokusili již několikrát pomocí improvizovaných materiálů, ale přestože se únik zpomalil, k hermetickému utěsnění nedošlo. Dále čtěte: (O Velikonocích zasáhne Zemi osmitunová vesmírná stanice. Odborníci už tuší, kam dopadne).

Témata: ISS, vesmír, orbit, stanice, díra
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu