Byly zveřejněny nejlepší fotografie z mikrosvěta. Detaily záběrů jsou nevídané

Věda a technika 21. října 2020 | 10:02 — Lukáš Bauer
Veřejnost může obdivovat vítězné snímky Nikon Smallworld 2020, na kterých je zachyceno, co lidské oko nevidí. Unikátní snímky zobrazují například uzel z lidských vlasů, nebo fluorescenční kostru drobné rybky.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci zveřejnili vývoj embrya drobné rybky / Nikon Smallworld/Daniel Knop

V rámci akce Nikon Smallworld 2020 byly zveřejněny nejlepší fotografie mikrosvěta. Na snímcích je zachycena řada detailů, které lidské oko nevidí. Mezi nejlepší snímky patří uzel z lidských vlasů, nebo snímek drobné rybky shora, na kterém je fluorescenčně viditelná její kostra. Tento snímek pomohl biologům hned ke dvěma prvenstvím.

Zjistili, že ryba má v lebce lymfatické cévy. Dosud se předpokládalo, že se vyskytují pouze u savců. Objev by mohl výrazně posunout vpřed výzkum léčby onemocnění mozku u lidí, protože chov rybky je jednoduchý a lze na nich dělat pokusy.

Unikátní fotka navíc vyhrála už 46. ročník této populární soutěže japonského výrobce fotoaparátů a techniky. Tématem letošního ročníku byly mikroskopické záběry, které v sobě vizuálně spojují umění i vědu pro širokou veřejnost.

Detailní zobrazení embrya

Na druhém místě se umístily snímky embryonálního vývoj klauna zdobeného. Na této fotografii je vidět ryba nedlouho po oplodnění vajíčka až po několik hodin před samotným vylíhnutím. 

Záběr šnečího jazyka

Třetí místo obsadil záběr takzvané raduly sladkovodního šneka. Tento šnečí orgán zastupuje podobnou funkci jako jazyk u člověka. Na povrchu má chitinové šupinky, které pomáhají při strouhání potravy a její snadnější konzumaci. Tyto vítězné snímky porota vybírala z více než 2 000 záběrů, které poslali vědci, umělci a nadšenci mikrofotografie z celého světa. Dále čtěte: (Hodiny ležel na zemi v metru. Nakonec pořídil tuto fotografii, která vyhrála světovou cenu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu