Čína může být zdrojem další epidemie. Celá vesnice byla izolována kvůli nemoci, která dříve zabíjela desítky milionů lidí

Věda a technika 08. srpna 2020 | 11:18 — Lukáš Bauer
Čínské úřady nechaly nařídit přísnou izolaci celé vesnice poté, co jeden z obyvatelů zemřel na obávanou chorobu zvanou dýmějový mor. Tato nemoc, která se nyní objevila ve vesnici v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, byla dříve skutečným postrachem. Je totiž zodpovědná za několik strašlivých pandemií, během kterých umíraly statisíce lidí.
Další 1 fotografie v galerii
Na dýmějový mor zemřely desítky milionů lidí / University of Sheffield

Takzvaný dýmějový mor je zodpovědný za několik pandemií, během kterých zemřely statisíce lidí napříč kontinenty. Při neléčení této zákeřné nemoci je totiž známa smrtnost až 60 procent. Tato zákeřná choroba se nyní objevila v čínské provincii Vnitřní Mongolsko v jedné z místních vesnic. Čínské úřady proto oblast ihned uzavřely do izolace.

Podle dostupných zpráv na tuto formu moru, který je na člověka přenášen blechami, zemřel první člověk. Tato nemoc je extrémně nakažlivá, a proto čínské úřady začaly ihned jednat. Přestože díky moderní medicíně mor už nepředstavuje tak vážnou hrozbu, jakou představoval například ve středověku, úředníci nechtěli situaci nijak podcenit.

O smrti jednoho z místních obyvatel byli informováni experti ve městě Pao-tchou během víkendu. Ve čtvrtek byla potvrzena jako příčina úmrtí zmíněného člověka dýmějový mor. Pacient zemřel na selhání oběhového systému, odborníci zatím nedokázali identifikovat, kde a jak se muž nemocí nakazil.

Velice přísná opatření

V izolované vesnici nyní bude probíhat dezinfikování všech obydlí a všichni obyvatelé se budou muset nechat testovat na přítomnost moru. Do přísné karantény bylo zatím umístěno několik lidí, kteří přicházeli do styku s nakaženou osobou. V dotčené oblasti již byl vyhlášen poplach, který bude trvat nejméně do konce roku. V Číně se přitom letos nejedná o první případ umrtí na tuto zákeřnou chorobu. Předchozí případ byl zjištěn ve stejné oblasti, tedy Vnitřním Mongolsku.

Desítky milionů lidí zemřelo

Obávaný dýmějový mor je jednou z forem bakteriální choroby, kterou šíří blechy nebo nakažená zvířata. Ve středověku tato takzvaná černá smrt zabila přinejmenším desítky milionů lidí po celém světě. V Číně byla naposledy zaznamenána větší epidemie moru přibližně před sto lety, když tam roku 1911 zemřelo na dýmějový mor přes 63 tisíc lidí. Dále čtěte: (Nový výzkum ukázal pravou tvář koronaviru. Před imunitním systémem se dokáže dobře maskovat).

Témata: mor, epidemie, pandemie, Čína
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu