Sonda obíhající kolem Marsu pořídila dechberoucí záběry obrovského kráteru plného ledu

Věda a technika 05. července 2020 | 08:38 — Lukáš Bauer
Vědci vytvořili unikátní video, které umožní divákům doslova prolétat nad oblíbeným kráterem na planetě Mars. Video bylo vytvořeno pomocí snímků ve vysokém rozlišení, které pořídila sonda Mars Express Evropské vesmírné agentury (ESA) speciální kamerou HRSC.
Další 1 fotografie v galerii
Kráter Koroloev je jedním z největších rezervoárů ledu na Marsu / ESA/DLR/FU Berlin

Nové záběry planety Mars, které pořídila sonda Mars Express Evropské vesmírné agentury (ESA), nabízí nevšední pohled do jednoho z mnoha kráterů na jejím povrchu. Vědci oblíbený kráter Korolev byl zachycen na mnoha snímcích během oběhů sondy v nebýalém detailu a vědci posléze snímky zpracovali do videa. Diváci tak mohou doslova přelétat nad kráterem a vidět každý jeho detail z ptačí perspektivy.

Snímky ve vysokém rozlišení byly pořízeny zařízením Stereo Camera (HRSC), které se nachází na palubě obíhající sondy. Díky této kameře tak mohou vědci vytvářet 3D fotografie, protože kamera dané místo nasnímá z různých perspektiv a dokáže navíc kombinovat video s informacemi o topografii.

Kráter je plný ledu

Kráter Korolev má v průměru 82 kilometry a je hluboký nejméně 2 kilometry. Tento dobře zachovalý kráter vytvořený pádem velkého meteoritu se nachází v severní nížině Marsu, jižně od rozlehlého území pokrytého písečnými dunami, které obklopuje část severní polární čepice planety, známé jako Olympia Undae.

Na snímcích to vypadá, že kráter je pokrytý sněhem, ale ve skutečnosti se jedná o silný ledový příkrov, který celoročně kráter vyplňuje. V nejsilnějším bodě může být led silný až 1,8 kilometru. Díky tak velkému množství ledu se jedná o největší nepolární ledový rezervoár na Marsu.

Pojmenován po průkopníkovi raketové techniky

Samotný kráter byl pojmenován podle ruského raketového inženýra a konstruktéra kosmických lodí Sergeje Pavloviče Koroleva (1907-1966). Tento geniální ruský inženýr vyvinul první ruskou mezikontinentální raketu R7, předchůdce moderních vesmírných raket Sojuz, které jsou dodnes v provozu. Dále čtěte: (Jezero, které vzniklo po pádu meteoritu v Indii, přes noc změnilo barvu do červena).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu