Vesmír ukrývá mnoho zvláštností. Jednou z nich jsou gigantické planety obíhající unikátní hvězdu

Věda a technika 07. června 2020 | 07:07 — Lukáš Bauer
V loňském roce skupina astronomů objevila naprosto unikátní planetární soustavu, kterou tvoří obrovské planety obíhající nově zrozenou hvězdu. Soustava leží pět set světelných let od Země. Hvězda, kterou planety obíhají, je stará pouze dva miliony let, což je odborníky považováno doslova za vesmírný unikát.
Další 2 fotografie v galerii
Kolem mladé hvězdy krouží čtyři obrovské planety / NASA

Astronomové objevili ve vesmíru za pomoci výkonných teleskopů již tisíce exoplanet různých velikostí a typů. Vesmír ale dokáže vědce vždycky překvapit, jako objev z loňského roku, kdy našli nově zrozenou mateřskou hvězdu, kterou obíhají gigantické planety. 

Stará jen několik milionů let

Tato velice vzácná hvězda je stará pouze dva miliony let, což je na poměry vesmíru opravdové novorozeně. Hvězda dostala název CI Tau a leží přibližně 500 světelných let od Země. Hvězda je v kosmickém měřítku a ve srovnání s naším Sluncem, které je pět miliard let staré, skutečné novorozeně. Kolem hvězdy tak stále krouží protoplanetární disk, ze kterého se formují planety.

Hvězdu obíhají obrovské planety

V průběhu milionů let se tento disk zcela rozpadne podobně jako u našeho Slunce a zformuje se do měsíců nebo dalších planet. Aktuálně kolem hvězdy CI Tau krouží čtyři gigantické planety z nichž dvě jsou větší než Jupiter a další dvě přibližně o velikosti Saturnu. Planeta, která je nejblíže hvězdě, je největší exoplaneta, která kdy byla objevena.

Tyto planety vyřezávají mezery v protoplanetárním disku hvězdy, které jsou viditelné pomocí dalekohledu. Za unikátním objevem stojí výzkumníci z observatoře Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA).

Vědci nyní budou tuto planetární soustavu dále zkoumat. Od tohoto vesmírného unikátu si totiž slibují, že by mohl poskytnout důležité informace o samotném vzniku naší Sluneční soustavy. Psali jsme také: Před devíti sty lety doslova zmizel Měsíc z oblohy. Vědci nyní přicházejí s vysvětlením.

Témata: planeta, disk, hvězda, vesmír
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu