Vědci objevili nový způsob, jak vytvořit plutonium. Využijí ho jako zdroj energie pro mise do hlubokého vesmíru

Věda a technika 05. června 2020 | 09:17 — Lukáš Bauer
Američtí vědci v nedávno vydané studii popsali zcela nový způsob, jak získat nedostakové plutonium-238 pro pohon misí v hlubokém vesmíru. NASA totiž v rámci nedostatku tohoto radioaktivního prvku nemohla léta pokračovat ve vývoji vesmírných lodí, které jsou na jaderném zdroji energie závislé.
Další 2 fotografie v galerii
Změna výrobního procesu vědcům poskytla větší přístup k plutoniu / Wallpaperflare

V uplynulých letech nebylo v USA dostatek plutonia-238, a NASA tak musela pozastavit vývoj některých typů vesmírných lodí a pohonů zejména pro plánované mise na Mars a dále do hlubokého vesmíru. Vědci však nedávno objevili zcela nový způsob, jak tento radioizotop, jenž je klíčový pro pohon dlouhodobých misí v hlubokém vesmíru, vyrobit jinou cestou.

Od roku 2017 nebylo možné plutonium-238 pro vesmírné mise využívat. Inovativní technologie z laboratoře Oak Ridge National Lab (ORNL) však umožní vyrobit až dvakrát tolik plutonia, než bylo možné doposud.

Vesmírné lodě poháněné plutoniem

Radioizotopy, jako je plutonium-238, mají nestabilní jádro a vydávají dostatek energie. Těchto izotopů existuje více než 2 900, ale plutonium-238 je jediné, které je vhodné pro napájení radioizotopových energetických systémů (RPS) pro lety do hlubokého vesmíru.

Jedním z důvodů je poločas rozpadu tohoto prvku, který je 87,5 let. Díky tomu je možné udržet pro vesmírné lodě dostatek energie po téměř neomezenou dobu. Díky tomuto izotopu například doletěly obě sondy Voyager až za okraj Sluneční soustavy.

Nová metodika výroby

Pomocí ORNL se podařilo efektivně automatizovat rozhodující část procesu výroby plutonia-238. Vědci k tomu využili oxid neptunu a hliníku. Neptun je radioaktivní kovový prvek, který, pokud je ozařován, vzniká neptunium-238.

Díky tomu mohou být obnoveny mise jako Cassini nebo rover Curiosity na rudé planetě. Robotické vozítko Curiosity poháněné plutoniem má za sebou už celou řadu skvělých objevů. Dále čtěte: (S pomocí vyspělé technologie NASA poprvé zachytila rázové vlny, které vznikají při letu nadzvukových strojů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu