Nebezpečná lymská borelióza. Vakcína zatím neexistuje, čeští vědci však zaznamenali průlom

Věda a technika 28. května 2020 | 09:09 — Lukáš Bauer
Vědci z Biologického centra Akademie věd České republiky (AV ČR) v Českých Budějovicích dokázali úspěšně otestovat novou látku, která by mohla být základem první evropské vakcíny proti klíšťaty přenášené zákeřné lymské borelióze.
Dalších 5 fotografií v galerii
Klíšťata přenášejí zákeřnou chorobu / Depositphotos

Nová látka proti lymské borelióze, kterou otestovali vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd České republiky (AV ČR), vykazovala během testů velice nadějné výsledky. Díky tomu, že látka dokázala zabít sto procent bakterií borelia, které přenášejí klíšťata, by se mohla stát nadějí při vývoji nové vakcíny.

Funkční vakcína prakticky neexistuje

Za vývojem látky stojí farmaceutický koncern Sanofi, který si vybral české vědce, aby vakcínu otestovali na evropském typu klíštěte. Při vývoji nové látky experti vycházeli z již dříve vyrobené americké vakcíny, která byla založena na povrchovém proteinu borelií zvaném OspA.

Američany vyvinutá látka měla však celou řadu vedlejších příznaků a navíc nefungovala na jiná klíšťata než ta, která žijí na území Spojených států. Na každém kontinentu mají totiž klíšťata specifický druh borelií. K dnešnímu dni je známo celkem 21 druhů této zákeřné bakterie a každý má specifické povrchové proteiny.

Podle českých vědců nová látka umožňuje velice rychlou odezvu imunitního systému na cizí molekuly v těle a ihned začne vytvářet protilátky. Nová látka, která bude pro očkování proti borelióze použita, má navíc výhodu, že funguje na všechny typy bakterií.

Zda se vakcína objeví na trhu, není jisté

Během analýzy, kterou čeští vědci na evropských boreliích prováděli, došli k závěru, že látka prokazuje stoprocentní účinnost. Nyní bude záležet na farmaceutické společnosti Sanofi, zda bude investovat do klinických testů a rozhodne se vakcínu připravit k dodání na trh. Dále čtěte: (Koronavirus nemohl vzniknout v laboratoři. Experti vyvracejí spekulace).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu