Americký Boeing se znovu pokusí připojit vesmírnou loď Starliner k ISS. Poslední pokus skončil málem havárií

Věda a technika 09. dubna 2020 | 11:46 — Lukáš Bauer
Americký výrobce letadel Boeing se chystá po nutných úpravách zopakovat klíčový test nové vesmírné lodi, který při předchozím pokusu skončil málem zničením prototypu. V rámci zkoušek nové vesmírné lodi Starliner bude Boeing úzce spolupracovat s NASA.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírná loď Starliner bude podrobena důležitému testu / Internet

Při posledním pokusu o dokončení jednoho z klíčových testů nové kosmické lodi CST-100 Starliner, kterou pro NASA vyvíjí americká společnost Boeing, došlo málem ke katastrofě, jenž mohla vést k jejímu zničení. Letecká společnost chyby, které neúspěch testu způsbily, opravila a nyní oznámila, že se chystá celou zkoušku zopakovat. Nová vesmírná loď se tak znovu pokusí o připojení k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Společnost Boeing bude v rámci testu velice úzce spolupracovat s NASA, která chce novou vesmírnou loď využívat pro přepravu kosmonautů na ISS. Přesné datum, kdy se test znovu uskuteční, zatím nebylo zveřejněno, ale neoficiální informace hovoří o přelomu října a listopadu letošního roku. Boeing by se tak mohl pokusit dohnat konkurenční společnost SpaceX, která se svou vesmírnou lodí Crew Dragon již plánuje první let s posádkou k ISS.

Výrobce letounů Boeing, který svou novou vesmírnou loď Starliner vyvíjí už dlouhých šest let, doufá, že při druhém poskusu dojde k bezproblémovému připojení k ISS. Samotná NASA, jejíž astronauty by měla v budoucnu do vesmíru přepravovat, však zopakování zkoušek nepožadovala. Dobrovolný krok Boeingu s cílem zajistit maximální bezpečí posádky však velmi chválí.

Poslední pokus o připojení k ISS, který se odehrál v prosinci loňského roku, přitom málem skončil tragédií. Kosmickou loď totiž postihla zcela neočekávaná chyba, která způsobila předčasné spuštění pomocných motorů. V důsledku této chyby se loď nedokázala dostat na požadovanou oběžnou dráhu a připojit se k ISS. Poté, co ve vesmíru strávila další dva dny, se ji operátorům podařilo navést zpět na Zemi.

Následné vyšetřování incidentu ze strany NASA však ukázalo, že Starliner měl i další vážnější problém, který mohl způsobit ztrátu tohoto prototypu. V případě že by se na palubě nacházela posádka, jednalo by se o vážné ohrožení životů astronautů. Boeing však podle informací všechny nedostatky opravil a věří, že druhý pokus již bude úspěšný. Dále čtěte: (Americká vesmírná loď Starliner po neúspěšném pokusu o připojení k ISS přistála v mexické poušti).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu