Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky

Věda a technika 07. dubna 2020 | 10:26 — Lukáš Bauer
Australští vědci přišli na to, že virus SARS-CoV-2 lze účinně zničit za pomoci léku proti vším. V laboratorních zkouškách na uměle vytvořených buněčných kulturách vykazoval lék z názvem ivermektin velice dobré výsledky a virus dokázal zlikvidovat během dvou dní.
Další 1 fotografie v galerii
Koronavirus je typický mnoha výběžky, kterými vstupuje do buňky / Internet

Vědci z Austrálie popsali velice slibné účinky léku proti vším na zákařný virus SARS-CoV-2, jehož pandemie zachvátila v uplynulých měsících takřka celou planetu. Vědci lék proti parazitům testovali na uměle vytvořených buněčných kulturách, ve kterých dokázal virus zcela zničit během 48 hodin.

Funkčnost léku v laboratorních podmínkách však podle expertů není žádnou zárukou toho, že bude fungovat v reálném prostředí lidského organismu. V druhé fázi by se měl lék ivermektin testovat na zvířatech a až poté by mohl být aplikován k léčbě lidí s onemocněním COVID-19.

V laboratoři však vědci pozorovali výrazný úbytek virového genetického materiálu z infikovaných buněčných kultur. První výsledky se dostavily už po 24 hodinách od aplikace, kdy RNA viru začalo rychle ubývat. Výhodou léku je, že je schválený pro léčbu vší a je považován za bezpečný.

 „Jakožto virolog, který byl součástí týmu, který jako první izoloval mimo Čínu SARS-CoV-2 už v lednu 2020, jsem z potenciálu ivermektinu jako léku proti COVIDu-19 nadšený,“ uvedl ke zprávě Leon Caly z laboratoře VIDRL na Dohertyho institutu.

Ivermektin je širokospektrální antiparazitikum používané v lidské i veterinární medicíně proti parazitickým hlísticím či vším, střečkům a zákožkám s velice bohatou historií. Lék byl vynalezen v roce 1980 a za prvních šestnáct let jeho užívání byl aplikován více než 200 milionům osob ve více než třiceti zemích. Dále čtěte: (Experti z Hongkongu objevili unikátní látku. Může se stát hlavní zbraní proti virovým onemocněním).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu