Nová vakcína proti COVID-19 funguje na zvířatech. Je velká šance, že bude účinkovat i na lidský organismus

Věda a technika 06. dubna 2020 | 08:14 — Lukáš Bauer
Američtí vědci minulý týden úspěšně otestovali novou vakcínu proti viru SARS-CoV-2, jenž způsobuje vážné onemocnění COVID-19, na které umírají tisíce lidí. Vědci z Pittsburghu vakcínu otestovali na zvířatech kde vykazovala velice dobré výsledky, nyní budou žádat o umožnění testů u lidí.
Další 2 fotografie v galerii
Koronavirus dokáže snadno proniknout do lidské buňky / Internet

Vědci z amerického města Pittsburgh již delší dobu vyvíjejí funkční vakcínu proti novému koronaviru, jenž se jim nyní podařilo úspěšně otestovat na zvířatech. Vědci úspěšné dokončení první fáze testů oznámili minulý týden a nyní budou žádat úřady o povolení k zahájení testování na lidech.

Nová vakcína proti viru SARS-CoV-2 byla testována u myší, u kterých se po její aplikaci vytvořilo dostatečné množství protilátek, které dokáží virus zničit. Autoři této vakcíny mají před ostatními vědci velký náskok, protože se výzkumem vakcín proti koronavirům zabývají už delší dobu. Mají také zkušenosti s nákazami SARS z roku 2003 a MERS z roku 2014.

Tyto viry jsou novému typu koronaviru velice podobné a vědci už z předchozích výzkumů vědí, že v imunitě proti tomuto typu virů hraje základní roli jeden konkrétní protein zvaný S (Spike) protein. Vědci proto v rámci vývoje nové vakcíny použili unikátní zařízení, které dopravuje tento protein do kůže. Jedná se o soustavu čtyř stovek jehliček, které látku dopraví na své místo a kompletně se rozpustí.

Při testech na laboratorních myších byla vakcína schopná tvořit protilátky proti viru SARS-CoV-2 už do dvou týdnů po očkování. Protože od začátku výzkumu uplynula příliš krátká doba, není jasné, jak dlouho taková imunitní odezva vydrží – vědci ale předpokládají, že u lidí by to mělo být nejméně jeden rok. Vědci nyní budou žádat o to, aby vakcínu mohli podrobit zkouškám na lidech. Dále čtěte: (V čínském městě řádí záhadná epidemie. Úřady vyšetřují, co virové onemocnění způsobilo).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu