Vědcům z Izraele se podařilo vyrobit hovězí maso ze sojové bílkoviny. Od pravého je k nerozeznání

Věda a technika 02. dubna 2020 | 14:54 — Lukáš Bauer
Tým izraelských vědců dokázal vyrobit s pomocí kravských buněk a sojové bílkoviny hovězí maso, které je od toho pravého takřka k nerozeznání. Sojovou bílkovinu použili jako strukturu, na které rostou kravské svalové buňky. Výsledný produkt svou chutí a strukturou skutečně připomíná hovězí maso.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci vyrobili hovězí maso s pomocí sojové bílkoviny / Internet

Vědecký tým z Izraele dokázal vyrobit laboratorní hovězí maso s pomocí sojové bílkoviny a kravských svalových buněk. Technologie spočívá v růstu buněk v laboratorních podmínkách na struktuře ze sojové bílkoviny, která je vhodná ke konzumaci a má dobré výživové hodnoty.

Podle vědců je výsledný produkt chutí i strukturou velice podobný skutečnému hovězímu masu.

Vědci, kteří jsou zaměstnanci potravinově-technologického startup Aleph Farms, tak možná našli funkční způsob, jak výrobu masa v laboratoři zefektivnit natolik, že cena výsledného produktu bude mnohem nižší. Dosud se k výrobě masa v laboratoři používala výhradně nosná kostra z kolagenové bílkoviny, která se dá získat například z jatek.

Sójová bílkovina je vedlejším produktem při zpracování semen sóji do oleje. Když do bílkoviny vložili v laboratoři kravské buňky, vznikl jedlý materiál, který svou chutí výrazně připomínal hovězí maso. Vědci poté kusy materiálu upekli a podali k ochutnání dobrovolníkům.

Stejný izraelský startup v loňském roce vyrobil plátek hovězího masa v prostorách Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Technologie je podle jejich vývojářů natolik slibná, že by jednou mohla nasytit množství lidí a zároveň by snížila nároky na přírodní zdroje. Na výrobu jednoho kilogramu laboratorního masa vědci spotřebovali pouze deset litrů vody. Dále čtěte: (Americký lék dokáže koronavirus vyléčit. Dostanou ho však pouze lidé v kritickém stavu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu