Byly pořízeny unikátní snímky živočicha, který je pravděpodobně jediný na celé planetě

Věda a technika 21. února 2020 | 18:35 — Lukáš Bauer
Fotografovi se podařilo na snímcích zachytit extrémně vzácnou růžovou mutaci manty, která je s největší pravděpodobností jediná na celé planetě. Růžového rejnoka fotograf zachytil u ostrova poblíž Velkého bariérového útesu.
Další 3 fotografie v galerii
Extrémně vzácnou mutaci manty vyfotil fotograf poblíž Velkého bariérového útesu / Internet

U ostrova Lady Eliot, který se nachází v blízkosti Velkého bariérového útesu, se podařilo vyfotit zcela unikátní růžovou mutaci obrovské manty. Takto zbarveného rejnoka se podařilo vyfotit vůbec poprvé a je velmi pravděpodobné, že je jediný na celé planetě. Tvora s extrémně vzácnou poruchou pigmentu se podařilo vyfotit fotografovi Kristianu Lainemu.

Fotograf se k ostrovu původně vydal fotografovat mořské želvy, když ke svému úžasu narazil na růžově zbarveného rejnoka. Neváhal ani vteřinu a pořídil několik unikátních fotografií tohoto zvláštního tvora. Původně si přitom fotograf myslel, že se mu porouchal fotoaparát.

Fotografie jsou velice vydařené, protože se Lainemu naskytly zcela ideální světelné podmínky přímo ve chvíli, kdy snímky pořizoval. Fotografie této jedinečné manty byly přitom pořízeny již před pěti lety. Za tu dobu byl však pozorován přibližně desetkrát.

Přibližně 3,3 metru dlouhý samec manty trpí extrémně vzácnou genetickou poruchou, díky které má jasně růžovou barvu, namísto tmavého pigmentu. Experti se ale domnívají, že by se kromě genetické poruchy mohlo jednat také o změnu pigmentu způsobenou stravou, tato teorie však není příliš pravděpodobná.

Unikátní růžová manta byla poprvé pozorovaná v roce 2015, tehdy ji vyfotografoval potápěč Ryan Jeffery. Jedná se samce velkého asi 3,3 metru, který je velmi nesmělý; během pěti let, co se o jeho existenci ví, ho lidé spatřili jen asi desetkrát.

Nejpravděpodobnějším vysvětlením zvláštního zbarvení tak zůstává genetická mutace, která má vliv na melanin, nebo jiné pigmenty. U rejnoka tak pravděpodobně dochází k přemnožení růžového pigmentu na povrchu těla. Růžová mutace je však natolik vzácná, že na planetě pravděpodobně neexistuje další rejnok s podobným zbarvením. Dále čtěte: (Hodiny ležel na zemi v metru. Nakonec pořídil tuto fotografii, která vyhrála světovou cenu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu