V místě dávné katastrofy byl otevřen dům, který byl nepřístupný více než čtyřicet let

Věda a technika 20. února 2020 | 13:43 — Lukáš Bauer
Město Pompeje je ztělesněním dávné tragédie, která zaživa pohřbila většinu jeho obyvatel. Jednou z nejpřitažlivějších památek pro veřejnost na tomto místě je Dům milenců, který byl nyní po téměř čtyřiceti letech znovu otevřen pro veřejnost. Stavbu totiž před desítkami let vážně poškodilo silné zemětřesení.
Další 2 fotografie v galerii
Město Pompeje bylo pohřbeno pod nánosy žhavého popela / Internet

Dávné město Pompeje se stalo místem děsivé tragédie, když bylo doslova pohřbeno pod nánosy žhavého popela po silné sopečné erupci. Tato událost pohřbila obyvatele tohoto města v běžných životních situacích a mnoho z nich připomínalo kamenné sochy. Jednou z nejatraktivnějších památek v tomto místě je takzvaný Dům milenců.

Tato budova byla téměř čtyřicet let uzavřena kvůli vážném poškození, které utrpěla po silném zemětřesení v roce 1980. Nyní byla tato turisty vyhledávaná památka znovu otevřena po více než pěti letech intenzivních prací restaurátorů. 

Spolu s Domem milenců byly otevřeny ještě další dvě budovy, mezi které patří Dům ovocného sadu, jenž se pyšní několika freskami, které zobrazují ovocné stromy, zahradu a ptáky. Druhou stavbou je Dům lodě Europa, který ukrývá rytinu plavidla, které nese jméno starého kontinentu.

Dům milenců, stejně jako jako mnohé jiné stavby v Pompejích, pohřbil výbuch sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Archeologům se trosky města podařilo objevit až v roce 1933. Na místě na ně čekal apokalyptický výjev dávného neštěstí v podobě zkamenělých lidí.

V roce 1980 způsobilo v Pompejích další škody silné zemětřesení. Vědecký tým složený z archeologů, architektů, inženýrů či geologů opravoval a zpevňoval stěny poškozených budov, restauroval fresky a vykonával další práce. Obnova domů a dalších částí města stála přibližně 105 milionů eur. Dále čtěte: Město Pompeje bylo pohřbeno pod nánosy žhavého popela.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu