Pod Antarktidou probíhá zvláštní aktivita. Více o anomálii zjistí vědecká miniponorka

Věda a technika 19. února 2020 | 14:19 — Lukáš Bauer
Mezinárodní vědecký tým plánuje spustit speciální miniponorku přímo pod antarktický Thwaitesův ledovec. Aby bylo miniponorku pod ledovec možné dostat, bude muset tým vyvrtat přibližně půl kilometru hlubokou díru do ledovce. Vědci chtějí zjistit, co se pod ledovcem děje a proč led taje mnohem rychleji, než by měl.
Další 2 fotografie v galerii
Vědecká expedice vyvrtá hlubokou díru do nitra Antarktidy / Internet

Tým vědců z několika zemí vyvrtá půl kilometru hlubokou díru do antarktického ledovce a do vody pod ním spustí speciální výzkumnou miniponorku. Vědci chtějí zjistit, proč Thwaitesův ledovec taje rychleji, než se předpokládalo, a doufají, že odpověď se ukrývá pod ním.

Tento antarktický ledovec, který je jedním z nejhůře dostupných míst na planetě, přišel za posledních padesát let o více než 540 miliard tun ledu, v posledních letech se však tání výrazně zrychluje. Tání ledovce způsobuje zvyšování hladiny v Amundsenově moři. V Antarktidě vykazuje podobné chování více ledovců, ale tento dělá vědcům největší starosti. Pokud by totiž roztál, hladina oceánu by se zvedla až o 61 centimetrů.

 

Vědecká expedice do těchto nehostinných míst naší planety je velice náročná, protože nejbližší osídlené místo se nachází přibližně 1 500 kilometrů velice obtížným terénem. Teploty v této lokalitě dosahují běžně dvacet stupňů pod nulou. Vědci proto budou nuceni postupovat velmi rychle, aby svůj úkol zvládli během několika dní, protože led začíná po vyvrtání opět velice rychle zamrzat.

Výzkum byl zahájen poté, co NASA radarovým mapováním z vesmíru zjistila, že pod ledovcem se vytvořila obrovská dutina, která vznikla poté, co se odtrhl kus ledu. Tato událost se odehrála před třemi lety a vědci se domnívají, že pod ledovcem se děje něco zvláštního.

Vědci budou muset vyvrtat 600 metrů ledu za pomoci horkého vodního paprsku. Poté, co se provrtají až na dno ledovce, spustí do přibližně třicet centimetrů širokého otvoru miniponorku, která nese vědecké přístroje. Díky nim vědci rozpoznají, jak tudy proudí voda, jaké jsou teploty v jinak nedostupných místech i vlastnosti sedimentů. Dále čtěte: (Ledovec na straně Mont Blancu je v pohybu. Horské chaty již byly evakuovány).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu