Byly objeveny důkazy o existenci zcela neznámého člověka. Obýval Afriku před půl milionem let

Věda a technika 16. února 2020 | 17:21 — Lukáš Bauer
Vědcům se podařilo najít důkazy o existenci pravěkých lidí, kteří dodnes nebyli známi. Geny těchto lidí, kteří žili na africkém kontinentu před pětisty tisíci lety, se dodnes objevují u některých populací lidí, žijících v západní Africe.
Další 2 fotografie v galerii
Neandrtálci se křížili s moderním typem afrických lidí / Internet

Vědci objevili nové důkazy o existenci zcela neznámého typu člověka, který obýval africký kontinent před více než půl milionem let. Geny těchto lidí jsou dodnes patrné u některých západoafrických populací.

Toto nečekané zjištění vědci učinili pečliveou analýzou genomu západoafrických populací. Podle závěru studie se genetické informace těchto pravěkých lidí, stále objevují až u pětiny místních obyvatel. Tento objev je podle vědců jasným důkazem, že se předchůdci moderních západoafričanů, křížil s neandrtálci.

„Všichni Západoafričané, které jsme zkoumali, mají předky z této neznámé pravěké populace,“ uvedl k nečekanému objevu biolog Sriram Sankararaman, jenž byl jeden z autorů studie.

Před stovkami tisíc lety byla Afrika domovem velkého počtu příbuzných druhů lidí, kteří se mezi sebou navzájem křížili. V důsledku toho je dnes stále patrný genom těchto lidí u moderních západoafrických populací. Vědci měli podezření na existenci neznámého druhu již dříve, ale bez fosilních důkazů museli čekat na výsledky nového výzkumu.

V nejnovější studii vědci zkoumali 405 genomů ze čtyř západoafrických populací a pomocí statistických technik zjišťovali, zda se příliv genů z křížení uskutečnil v dávné minulosti. V rámci výzkumu následně vědci hledali v afrických genomech části DNA, které se lišily od moderních genů. Tyto úseky pak porovnávali s geny neandertálců a denisovanov a dospěli k závěru, že zkoumaná DNA musela patřit dosud neznámé skupině pralidí. Výzkumu se účastnili lidé z z Nigérie, Sierry Leone a Gambie. Dále čtěte: (Záhadné lebky objevené v mexické jeskyni jsou staré tisíce let. Vědci je podrobí pečlivému výzkumu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu