Britové objevili zvláštní bílou krvinku, která napadá rakovinné buňky. Může se jednat o zásadní průlom v léčbě zákeřné nemoci

Věda a technika 25. ledna 2020 | 08:06 — Lukáš Bauer
Vědci z britské univerzity v Cardiffu učinili revoluční objev, když se jim podařilo identifikovat zvláštní druh bílé krvinky, který dokáže účinně likvidovat buňky nádorů. Tento objev by podle vědců mohl otevřít cestu k novému typu léčby závažných rakovinových onemocnění.
Další 1 fotografie v galerii
T-lymfocyt dokáže vyhledat a ničit nádorová onemocnění / Internet

Tým britských vědců z univerzity v Cardiffu identifikoval speciální druh bílé krvinky, která dokáže účinně ničit rakovinné buňky. Podle autorů tohoto objevu se může jednat o počátek zcela nového přístupu k léčbě onemocnění rakovinou. Nově objevená bílá krvinka, kterou vědci nazvali T-lymfocyt, má také velkou výhodu v tom, že neničí okolní zdravé buňky.

Britští výzkumníci při objevu vycházeli ze znalostí, které má medicína o fungování lidského imunitního systému. Vědci vycházeli taktéž ze znalostí T-lymfocytů, které jsou přirozenou součástí obranného systému člověka. Nový výzkum ale odhalil zcela nový T-lymfocyt, který díky receptorům dokáže najít a zničit velké množství typů rakovinových buněk.

Vědci tuto bílou krvinku zkoumali v laboratorních podmínkách, kde dokázala efektivně vyhledat a zničit buňky, které se vyskytují například v nádorovém onemocnění plic, kůže, tlustého střeva a mnoha dalších orgánů. Díky tomuto výzkumu se vědcům otevírají zcela nové možnosti v léčbě těchto závažných onemocnění.

Nově objevený T-lymfocyt navíc nechal okolní tkáň zcela nepoškozenou, což je obrovský rozdíl proti dosavadním způsobům léčby. Vědci však ke studii podotýkají, že se jedná o objev, který funguje zatím pouze v laboratorních podmíkách a k převedení do praxe je ještě daleká cesta.

Léčba za pomoci T-lymfocytů, které jsou součástí imunitního systému, již existuje v USA, ale byla patentována teprve před dvěma lety. Vědcům v USA se tak podařilo vyvinout účinný lék CAR-T, který vytváří lymfocyty, které livkvidují rakovinné bujení. Lék je však neúčinnný při léčbě tuhých nádorů a léčba je velice drahá. Dále čtěte: (Díky nedávno objeveným vlastnostem marihuany mohou být zachráněny miliony lidí).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu