Poblíž Abú Zabí byla objevena nejstarší perla na světě

Věda a technika 22. října 2019 | 10:22 — Lukáš Bauer
Archeologové objevili na ostrově Maravá v blízkosti arabské metropole Abú Zabí dosud nejstarší perlu na světě. Její stáří experti odhadují nejméně na 8 000 let a považují to za důkaz, že již v těchto dávných dobách se s perlami obchodovalo.
Další 1 fotografie v galerii
Nejstarší perla na světě byla objevena v Abú Zabí / Internet

Archeologové objevili na ostrově Maravá ve Spojených arabských emirátech 8 000 let starou perlu. Svým stářím je jednoznačně nejstarší objevenou perlou na světě a dokazuje to, že se již v těchto dávných dobách s perlami v arabských zemích obchodovalo.

V místě, kde byla perla objevena, bylo také nalezeno několik základů prastarých budov, které možná představují vůbec první stavby v tomto regionu. Nalezená perla bude vystavena v galerii Louvre v Abú Zabí.

Experti považují objev nejstarší perly na světě za důkaz, že ekonomická prosperita regionu je zakořeněna hluboko v historii. Dříve byla oblast centrem obchodu, nyní arabské země získávají obrovské finanční prostředky z těžby ropy a zemního plynu.

Samotné stáří objevené perly vědci určili za pomoci radiokarbonové metody a zjistili, že může pocházet až z období 5 800 let před naším letopočtem. Tyto perly se v dávných časech směňovaly za jiné předměty nebo byly používány jako šperky.

Perla a další předměty jako hroty šípů a zbytky keramických nádob byly objeveny v okolí kamenných zřícenin, které byly pravděpodobně jedním z prvních měst v oblasti v období neolitu. Dále čtěte: (V egyptském Luxoru bylo objeveno dvacet sarkofágů s neznámými hieroglyfy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu