Do vesmíru byla vynesena zvláštní sonda. Bude měřit kosmické počasí

Věda a technika 15. října 2019 | 14:13 — Lukáš Bauer
Na oběžnou dráhu byla raketou Pegasus XL vynesena sonda ICON, jejímž primárním úkolem je měření vesmírného počasí a geomagnetických bouří. Satelit americké NASA tak umožní získávat cenná data o počasí ve vesmíru, které má dopad na život na Zemi.
Další 2 fotografie v galerii
Satelit ICON bude měřit vesmírné počasí / Internet

Nosná raketa Pegasus XL vynesla na oběžnou dráhu satelit ICON americké NASA, který je vybaven přístroji na měření geomagnetických bouří a počasí ve vesmíru. Satelit bude zkoumat převážně ionosféru, což je část atmosféry s přesahem do vesmírného prostoru.

Vlivy takzvaného počasí ve vesmíru nejsou dosud podrobně popsány. Vědci se přitom domnívají, že mají zcela zásadní vliv na počasí na Zemi.

Nosná raketa byla vypuštěna do vesmíru ze speciálního letounu L-1011 Stargazer. NASA uvedla, že raketa se bez problému oddělila od nosného letounu a pokračovala po své dráze dále na oběžnou dráhu kolem Země.

Vědci chtějí díky datům ze satelitu ICON pochopit přímé souvislosti mezi počasím ve vesmíru a počasím na Zemi. Ionosféra je totiž částí atmosféry, kde vznikají známé polární záře nebo geomagnetické bouře, jejichž vznik je nesmírně těžké předpovídat.

Sonda má na palubě přístroje pro měření rychlosti větru, pohybu iontů a je také vybavena dvojicí kamer, které dokáží sledovat světlo z excitovaných iontů v horních vrstvách atmosféry. Dále čtěte: (Evropská vesmírná agentura zabránila srážce satelitů. SpaceX nechtěla změnit dráhu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu