Vědci zjistili, proč některé druhy hmyzu přežívají těžké mrazy

Věda a technika 13. října 2019 | 10:07 — Lukáš Bauer
Vědci z Americké národní akademie věd vloni zkoumali schopnosti hmyzu přežít tuhé zimní měsíce. Během výzkumu zjistili, že v těle některých druhů koluje zvláštní nemrznoucí bílkovina, která zabraňuje tvorbě ledu. V rámci výzkumu se vědci snažili přijít na to, jak celý proces funguje a využít ho k prospěchu lidí.
Další 3 fotografie v galerii
Některé druhy hmyzu mají v těle nemrznoucí protein / Internet

Hmyz má unikátní schopnost přežít mrazivá období díky speciálním bílkovinám, které zabraňují tvorbě ledu a promrznutí jejich těla. Vědci z Americké národní akademie věd nyní zveřejnili studii, která se zabývá výzkumem toho, jak tyto unikátní bílkoviny fungují.

Předchozí výzkumy předpokládaly, že nemrznoucí bílkoviny přeměňují molekuly vody uvnitř buněk hmyzu na ledu podobnou strukturu a díky tomu zastavují proces ledovatění.

Za pomoci molekulární simulace s nemrznoucím proteinem z potemníka moučného vědci zjistili, že protein nevytváří ledovou strukturu, ale tvorbě ledu zabraňuje jiným způsobem, který bude předmětem dalšího zkoumání.

Vědci chtějí tyto poznatky využít například pro výrobu přípravků, které pomocí speciálně upravených molekul dokážou zabraňovat omrzlinám. Stejně tak mohou být podobné přípravky využity například k odmrazování křídel letounů.

Tyto speciální proteiny lze nalézt v jakémkoli dospělém hmyzu, který dokáže přezimovat v drsných klimatických podmínkách. Pokud teplota překročí bod mrazu, hmyz se uloží ke spánku. Entomologové ve studii uvedli, že například v Kanadě žije v severních oblastech několik druhů komára, který dokáže přežít teploty hluboko pod nulou. Za svou schopnost přežití vděčí právě nemrznoucím proteinům. Dále čtěte: Vážka je smrtící predátor v líbivém převleku. Její zvláštní schopnosti umožnuje překvapivě složitý mozek.

Témata: moucha, hmyz, mráz, protein
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu