Ruská plovoucí elektrárna bude dodávat elektrickou energii těžko přístupnému regionu

Věda a technika 18. září 2019 | 14:08 — Lukáš Bauer
První ruská plovoucí elektrárna Akademik Lomonosov dorazila na Čukotku. Toto místo je trvalou základnou plavidla s jadernými reaktory, odkud bude dodávat elektrickou energii. Elektrárna bude nejseverněji položenou jadernou elektrárnou na světě.
Další 2 fotografie v galerii
Akademik Lomonosov je první plovoucí elektrárnou Ruska / Internet

První ruská plovoucí jaderná elektrárna dorazila na místo, odkud bude dodávat energii do těžko přístupného regionu za polárním kruhem. Plavidlo s názvem Akademik Lomonosov se stane rovněž nejseverněji položenou jadernou elektrárnou na světě.

Jeho cesta polárními vodami byla dlouhá téměř pět tisíc kilometrů. Plavidlo bylo konstruováno v docích v ruském Mrumansku. Toto plavidlo má nahradit uhelnou elektrárnu a stárnoucí jadernou elektrárnu, které na Čukotce dodávají energii desítkám tisíc lidí.

Plavidlo Akademik Lomonosov ukrývá dvojici tlakovodních reaktorů, které jsou schopny vyrobit až 70 MW elektrické energie, což postačuje pro sto tisíc obyvatel. Konstrukce plavidla vychází z obrovských ledoborců, které vznikaly během studené války.

Elektrárna je navržena speciálně tak, aby dokázala dodávat energii do těžce přístupných oblastí bez nutnosti výměny paliva minimálně tři roky. Přestože jaderné elektrárny nejsou bezezbytkové, stále pomáhají snižovat emise skleníkových plynů v ovzduší.

Pokud bude projekt plovoucí elektrárny úspěšný, mohly by vzniknout další. Velký zájem zaznívá z jihovýchodní Asie. Ruští experti se proto domnívají, že Akademik Lomonosov je jakousi vzorovou jadernou elektrárnou pro potenciální zájemce. Podobnou začala stavět koncem roku 2016 také Čína, která počítá s nasazením do provozu v roce 2020. Dále čtěte: (Tesla plánuje postavit v Austrálii největší virtuální elektrárnu na světě).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu