Vědci navrhli revoluční zařízení, které dokáže vyrábět elektřinu z teploty zemského povrchu

Věda a technika 17. září 2019 | 13:12 — Lukáš Bauer
Solární panely jsou vyrobeny tak, aby dokázaly získávat energii ze Slunce. V noci jsou však solární panely nepoužitelné, a proto se kalifornští vědci rozhodli vyvinout zařízení, které získává energii z teploty zemského povrchu.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci navrhli zařízení, které dokáže vyrábět elektřinu i v noci / Shutterstock

Tým vědců z Kalifornie navrhl zařízení, které dokáže vyrábět elektrickou energii z teploty zemského povrchu, a to i v noci. Zařízení lze přitom podle expertů zhotovit z nejlevnějších materiálů.

Pro správnou funkčnost jejich zařízení využili teplotu zemského povrchu. Země se totiž přes den ohřívá díky slunečnímu záření a v noci se toto teplo uvolňuje do atmosféry a zemský povrch se ochlazuje.

Zařízení amerických vědců využívá tento přírodní cyklus a dokáže z něj vyrábět elektřinu. Přístroj je tvořen obdélníkovým polystyrénovým rámem, na kterém je černý hliníkový disk s generátorem a diodou.

Spodní část zařízení zpracovává teplo uvolňující se ze zemského povrchu, přičemž rozdíl teplot mezi oběma deskami je dostatečný na to, aby se z něj dala získat elektrická energie. V tomto případě získali vědci z povrchu 25 miliwattů energie, což postačilo na rozsvícení diody.

Vědci se domnívají, že mají základ pro doplňkovou technologii k solární energii. I když oproti ní bude výkon zařízení vždy mnohem menší, dokáže pracovat v době, kdy solární panely pracovat neumí.

Zatím je množství vyrobené energie sice malé, ale podle vědců by se použitím vhodné konstrukce, případně umístěním v sušším a teplejším podnebí, dalo množství vyrobené energie až zdvacetinásobit. Dále čtěte: (Africký stát získává energii z plynového jezera díky unikátní technologii).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu