Africký stát získává energii z plynového jezera díky unikátní technologii

Věda a technika 15. září 2019 | 17:20 — Lukáš Bauer
Jezero na hranicích Rwandy a Konga je přezdíváno jezerem smrti kvůli obrovskému obsahu metanu, který se v pravidelných intervalech uvolňuje a na břehu zabije vše živé. Díky průkopnickým technologiím se podařilo tuto smrtící oblast přeměnit na spolehlivý a zcela obnovitelný zdroj elektřiny pro chudou africkou zemi.
Další 3 fotografie v galerii
Unikátní technologie vyrábí energii z plynu v africkém jezeře / Internet

Unikátní projekt obnovitelného zdroje elektrické energie vznikl na jezeře Kivu v roce 2016, kdy zařízení s odvozeným názvem KivuWatt zahájilo svůj provoz. Nyní po téměř třech letech ho rwandská vláda hodnotí jako velice úspěšný, dřívější hrozba se totiž stala spolehlivým zdrojem elektrické energie pro tisíce rodin.

Jezero Kivu, které je známé tím, že je doslova natlakováno plynem, leží na hranici Rwandy a Konga. Je často přezdíváno jezerem smrti, protože zde v minulosti došlo již několikrát k hromadným úmrtí lidí i zvířat. Nahromaděný metan, který vzniká z oxidu uhličitého za pomoci mikroorganismů, se totiž v pravidelných intervalech uvolňuje a zahubí na břehu vše živé.

Značné množství oxidu uhličitého se do jezera dostává z nedaleké sopky, ten pak konzumují vodní mikroorganismy, které ho přemění na metan. Vědci odhadují, že je ve vodě rozpuštěno více než 60 mld. m³ metanu a 300 mld. m³ oxidu uhličitého.

Projekt metanem poháněné elektrárny KivuWatt zpočátku nebudil příliš důvěru, ale nakonec získal podporu amerického investora, společnosti ContourGlobal. Bylo potřeba překonat řadu technických překážek, ale projekt se ukázal jako velmi zdařilý. Důkazem toho je také fakt, že na Kivu by měla vzniknout brzo konkurence. Těžaři dnes z vody dokáží získat až 82 % metanu, a celý systém je navržen tak, aby minimálně zasahoval do ekosystému jezera.

Elektrárna má prozatím instalovaný výkon 26 MW, a podle rwandských úřadů pracuje s uspokojivou spolehlivostí. Společnost ContourGlobal má v příštích letech rozšířit výkon až na 100 MW. Dále čtěte: Vesmírný reaktor dokáže zásobovat budoucí základny energií až deset let.

Témata: jezero, Rwanda, plyn, energie
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu