Kolumbie má velký problém. Banánovníky zasáhla vážná nemoc, obavy zavládly i na světovém trhu

Věda a technika 21. srpna 2019 | 13:08 — Lukáš Bauer
Rozsáhlé banánové plantáže v Kolumbii postihla zkáza v podobě takzvané panamské nemoci. Jedná se o houbovitou plíseň, která v minulosti již dokázala zcela zlikvidovat celý druh banánů. Vývoz banánů je významnou ekonomickou oblastí mnoha zemí a na světovém trhu stejně jako u vývozců panují velké obavy.
Další 4 fotografie v galerii
Kolumbijské banánovníky zasáhla panamská choroba / Shutterstock

Banánovníky na plantážích poblíž kolumbijské a venezuelské hranice postihla závažná choroba v podobě houbovité plísně. Tato takzvaná panamská choroba napadla v minulosti druh banánů, který zcela zlikvidovala. V zemi tak panují velké obavy z propadu příjmů.

Obavy zavládly také na světovém trhu, protože v případě krize, je možné zvýšení ceny tropického ovoce. Tato nemoc se velice rychle šíří, a proto již ve věci začal jednat i kolumbijský ministr zemědělství Andrés Valencia, který se sešel se zástupci banánového průmyslu. 

Nemoc banánů sice není pro lidi nebezpečná, ale pokud se ji nepodaří zastavit, může se ocitnout v bídě až jeden milion lidí, který banánový průmysl v Kolumbii živí. Kolumbie je šestým největším exportérem této plodiny, takže případná tamní epidemie by měla vliv i na světové ceny včetně českého trhu.

Kolumbie i okolní země už přijaly opatření v podobě fytosanitárních kontrol, díky kterým se zatím nemoc banánů podařilo udržet pod kontrolou na poměrně malém území. Příchodu této nemoci se přitom Kolumbie obávala již před třemi lety, kvůli nízké kontrole sousední chudé Venezuely.

Houbovitá plíseň fusarium R4T je mutací takzvané panamské choroby, která se u banánů objevila koncem 19. století v Panamě. V polovině minulého století prakticky zničila oblíbený druh Gros Michel. 

Tuto dříve nejrozšířenější odrůdu postupně nahradila odrůda Cavendish, která dnes tvoří přes padesát procent banánového trhu. Cavendish totiž dokáže dozrávat až po sklizení, což umožňuje transport po celém světě.

Vědci hledají nejrůznější cesty, jak se vyhynutí banánů typu Cavendish vyhnout. Doufají, že vytvoří odrůdu, která bude mít jejich pozitivní vlastnosti, ale současně bude odolná proti panamské plísni. Dále čtěte: (Geneticky upravené rostliny budou provádět špionážní operace a chránit tak lidské životy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu