Indie odstartovala novou vesmírnou misi. Stane se čtvrtou zemí, která přistane na Měsíci?

Věda a technika 23. července 2019 | 16:16 — Lukáš Bauer
Indie v pondělí úspěšně zahájila misi na Měsíc vypuštěním rakety s lunárním robotem na palubě. Kosmická loď Čandrájan-2 by měla na Měsíci přistát v září. Pokud se přistání podaří, stane se Indie teprve čtvrtou zemí, které se podaří přistát na Měsíci.
Další 1 fotografie v galerii
Indie zahájila svou misi na Měsíc / Internet

Z indického kosmodromu Šríharikóta v pondělí před polednem odstartovala na cestu k Měsíci sonda Čandrájan-2 (Měsíční loď 2). Indie tak zahájila svůj první pokus o měkké přistání na povrchu Měsíce. 

V případě, že se přistání Indii podaří, stane se teprve čtvrtou zemí, která úspěšně přistála na Měsíci. Po Spojených státech, Rusku a Číně se o přistání pokoušel také Izrael, ale se svou sondou Berešít během přistání neuspěl.

Do vesmíru indickou sondu vynesla raketa GSLV Mk.3 po několikadenním odkladu způsobeným technickými potížemi. Sonda je sestavena z družice pro oběžnou dráhu kolem Měsíce a přistávacího modulu z vědeckým zařízením.

Indie si vybrala také zajímavé místo k přistání, které je mnohem jižněji než ta předchozí. Družice bude zajišťovat datovou podporu aparátů a bude snímkovat Měsíc ve vysokém rozlišení. 

Samotný lunární robot bude provádět seismografická, teplotní a elektromagnetická měření. Mezi jeho palubními systémy je také americký zrcadlový systém pro přesné měření vzdálenosti Země od Měsíce.

Jedná se již o druhou misi Indie k Měsíci. První plnila v roce 2008 družice Čandrájan-1, která kroužila kolem Měsíce a o rok později byla prohlášena za ztracenou. Součástí první generace Čandrájanu byla i dopadová sonda, která se nárazem o měsíční povrch zničila. Dále čtěte: (Vesmírná společnost SpaceX otestovala motor v prototypu nové vesmírné lodi. Během testu došlo k problému).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu