Vesmírná společnost SpaceX otestovala motor v prototypu nové vesmírné lodi. Během testu došlo k problému

Věda a technika 18. července 2019 | 14:19 — Lukáš Bauer
Společnost SpaceX otestovala motor v prototypu nové vesmírné lodi. Statický test motoru Raptor byl proveden ve středu. Nová kosmická loď SpaceX by měla v budoucnu létat na Měsíc, a také na Mars.
Další 2 fotografie v galerii
Nová kosmická loď SpaceX bude létat na Měsíc / Internet

SpaceX ve středu otestovala raketový motor v prototypu vesmírné lodi, jenž by měla v budoucnu létat na Měsíc, a také na Mars. Statický zážeh motoru Raptor je posledním krokem před zahájením důležitých testů nové vesmírné lodi.

Ačkoliv byl středeční test úspěšný, loď se při něm mohla podle informací na webu NASA Spaceflights mírně poškodit. Zatím není jasné, k jakému typu poškození mělo dojít, přestože v druhé části testu byly vidět plameny olizující loď.

Vzlet kosmické lodi se má navzdory problémům uskutečnit ještě v tomto týdnu, i když s několikadenním zpožděním. Starhopper při prvním volném letu dosáhne výšky dvacet metrů, a ihned poté přistane zpět na plošině.

Starhopper je prototypem vesmírné lodi Starship, která bude sloužit pro pilotované lety s posádkou k Měsíci, Marsu či jinam do vesmíru. Starship bude zároveň druhým stupněm velké Falcon rakety, kterou vyvíjí SpaceX.

Finální verze vesmírné lodi Starship bude mít šest motorů Raptor. Prototyp vesmírné lodi společnosti SpaceX je umístěn v testovacím zařízení v Boca Chica v Texasu. Dále čtěte: Vesmírná společnost SpaceX konečně zjistila, co způsobilo výbuch testovací kapsle pro přepravu osob.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu