Do nitra ledové Arktidy proudí teplá voda. Může způsobit katastrofu

Věda a technika 03. září 2018 | 09:46 — Lukáš Bauer
Vědecký tým na expedici u Arktidy objevil obrovské množství nahromaděné teplé vody. Tento jev je v takovém měřítku v Severním ledovém oceánu poměrně neobvyklý a pokud by se voda dostala k povrchu, může výrazně urychlit tání zdejších ledovců.
Teplá voda pronikající do Arktidy může urychlit tání ledovců / Shutterstock

Vědecká expedice objevila v Severním ledovém oceánu nahromaděné velké množství teplé vody. Pokud by se tato nahromaděná voda uvolnila a dostala k povrchu, může výrazně ovlivnit hladinu světových vod tím, že způsobí tání ledových příkrovů.

"Dokumentujeme výrazné oceánské oteplování v Kanadské pánvi, jedné z hlavních pánví vnitřního Severního ledového oceánu," uvedla v tiskové zprávě Yaleovy univerzity hlavní autorka studie a geoložka Mary-Louise Timmermansová.

Podle dřívějších studií se horní vrstva oceánu v oblastech Kanadské pánve za posledních několik desetiletí ohřála přibližně o dvojnásobek. Pokud by se zásoba teplé vody dostala k povrchu, tento trend se opět znásobí.

Jelikož sluneční záření neodráží led, který se v oblasti Kanadské pánve dříve nacházel, teplo ze slunce vstřebá voda. Silné arktické větry tuto teplou vodu přesouvají na sever, kde se vlévá a hromadí hluboko pod studenými povrchovými vodami.

Teplá slaná voda je momentálně uvězněna pod vrstvou sladké vody. Pokud by se dvě vrstvy začaly promíchávat, teplá voda by se dostala do povrchových vod a blízko k mořskému ledu. Vzhledem k obrovskému množství vody je pravděpodobné, že by stačila k úplnému roztání mořského ledu, který oblast celoročně pokrývá.

V takovém případě by výrazně vzrostla hladina světového oceánu. Tuto časovanou bombu odhalili vědci z veřejně dostupných dat o ledové pokrývce, teplotě moře, hromadění tepla a slanosti za poslední tři desetiletí. Příliv této teplé vody způsobily celosvětové změny klimatu. Dále čtěte: (Vědci se po letech vrací k jezeru Loch Ness. Na základě vzorků DNA určí, co neobvyklého v jezeře žije).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu