Záhadné chování ruského tajného satelitu vyvolává ve světě obavy. Může se jednat o vesmírnou zbraň?

Věda a technika 17. srpna 2018 | 10:07 — Lukáš Bauer
Nad našimi hlavami krouží po oběžné dráze nespočet různých zařízení, jedno z nich si však zasloužilo pozornost mezinárodních expertů. Jedná se o tajný ruský satelit, který se chová natolik podivně, že vyvolává řadu obav a spekulací, že se může jednat o vesmírnou zbraň.
Záhadný ruský satelit provádí ve vesmíru zvláštní manévry / Internet

Ruský tajný satelit se na oběžné dráze chován natolik podivně, že přilákal mezinárodní pozornost. Experti spekulují, že se může jednat o ruskou vesmírnou zbraň. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že nikdy dříve nebylo podobné chování družice na oběžné dráze pozorováno.

„Nevíme jistě, k čemu ruské zařízení slouží a bohužel neexistuje způsob, jak to zjistit. Záměry ruského satelitu tak zůstávají nejasné a přinejmenším velmi znepokojující,“ uvedl během konference ministr OSN pro kontrolu zbrojení Yleem D. S. Poblete.

Znepokojivé informace o aktivitách ruského satelitu přišly jen několik dní poté, co USA znovu zveřejnilo své záměry vytvořit do roku 2020 vojenskou kosmickou jednotku. Jako důvod tohoto záměru uvedlo obavy, že v případě konfliktu může hrát kosmické prostředí klíčovou roli a Američané chtějí být na tuto situaci připraveni.

Současné obavy jsou reakcí na záhadné ruské vládní zařízení, které Rusové označili jako průzkumnou družici takzvaného „vesmírného inspektora“. Co si pod tímto názvem představit, zůstává otázkou spekulací. Jeho chování se však značně liší od chování běžných pozorovacích i všech jiných družic, a podle odborníků je velmi pravděpodobné, že se jedná o nebezpečné vojenské zařízení.

Zatímco Poblete nezmínil konkrétní kosmickou loď, spekuluje se o tom, že se jedná o malou družici Kosmos 2521, která byla oddělena z mateřského satelitu Kosmos 2519 v srpnu 2017. Skutečné aktivity této družice totiž nejsou známy.

Určení skutečných aktivit satelitu ve vesmíru je ale velice obtížné, takže není jisté, zda se jedná o hrozbu či nikoliv. Tvrzení, že Rusko na orbitě může testovat vesmírné zbraně, sice mohou být pravdivé, ale pro prokázání této skutečnosti je k dispozici zatím velice málo informací. Dále čtěte: (Vědci zachytili další rádiové signály z hlubokého vesmíru. Jejich zdroj je stále velkou záhadou).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu