Archeologové našli v čínské hrobce lebku dosud neznámého tvora. Vyhubili ho pravděpodobně lidé

Věda a technika 24. června 2018 | 14:01 — Lukáš Bauer
Pravděpodobně dosud nejstarší druh tvora, kterého vyhubili lidé, objevili archeologové v hrobce mezi troskami prastaré čínské hrobky. Mezi zvířaty, která patřila čínskému císaři, totiž vědci objevili i lebku gibona z dosud neznámého druhu. Toto zvíře žilo přibližně před dvěma tisíci lety.
Lebka neznámého druhu gibona byla objevena v čínské hrobce / Internet

V čínské hrobce čekal na archeologoy velice překvapivý nález. Mezi mnoha zvířecími ostatky, které byly nalezeny uvnitř rozpadlé hrobky, totiž objevili lebku dávno vyhynulého druhu gibona. Nález tak poukazuje na zranitelnost zvířecích druhů v souvislosti s lidskou činností.

Unikátní objev byl učiněn v hrobce, která mohla patřit vysokým příslušníkům císařského rodu, poblíž centrální čínské provincie Šan-si. Podle expertů objevené zvíře mohlo patřit babičce císaře Čchin Š'-chuang-tia. Ten vládl Číně ve třetím století před naším letopočtem a mimo jiné je znám jako iniciátor stavby Velké čínské zdi.

Dosud neznámý druh primáta vědci pojmenovali giboní druh Junzi imperialis a je více než pravděpodobné, že vyhynul v důsledku lidské činnosti. Mnoho podobných druhů je totiž na seznamu ohrožených zvířat i dnes, stejně tak nahnutý osud měli pravděpodobně i kdysi. 

Nově objevený druh gibona žil zřejmě až do doby před několika stovkami let. Zvíře tak pravděpodobně vyhynulo v důsledku nadměrného lovu a velkého vlivu člověka na přírodu. Krajina v té době totiž podléhala velkým změnám v souvislosti se zemědělstvím a další lidskou činností. Primáti se tak museli přesunout do jižních oblastí Číny, kde dodnes žijí v podmínkách, ve kterých jim hrozí reálné vyhynutí.

Staří Číňané považovali gibony za ztělesnění vznešenosti a vyšší společenské vrstvy je často chovaly v zajetí. V hrobce byly spolu s lebkou gibona nalezeny také ostatky mnoha jiných druhů, například medvěda, rysa, nebo leoparda. Dále čtěte: (Archeologové ve Vyškově objevili vzácný hrob z doby bronzové. Uvnitř našli zvláštní pozůstatky).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu