Vědci přišli s vysvětlením události, která Zemi proměnila v ledovou kouli. Může přijít tak rychle jako kdysi

Věda a technika 23. června 2018 | 09:03 — Lukáš Bauer
Před miliony let postihla Zemi katastrofa nevídaných rozměrů, která vyústila v superdobu ledovou. Planeta se změnila k nepoznání a stala se doslova ledovou koulí. Díky novému výzkumu vědci zjistili, že tato událost byla velice rychlá.
Doba ledová postihla naší planetu již několikrát / Shutterstock

Je to jedna z největších záhad v historii naší planety. Před stovkami milionů let se stalo něco velmi zvláštního, co proměnilo Zemi k nepoznání. Teplota na planetě se výrazně ochladila a povrch země překryly ledové pláně.

Posledních dvacet let si jsou geologové téměř jisti, že tato hypotetická událost se skutečně stala, jenže až dosud neměli kromě počítačových simulací prakticky žádné důkazy. Nebylo tak například možné zjistit, jak dlouho toto ledové období skutečně trvalo, pokud tedy vůbec existovalo.

Díky novému výzkumu se však tuto záhadu podařilo vysvětlit. Vědci dokázali prokázat, že všechno bylo nejen extrémnější, ale také mnohem rychlejší, než předpokládaly ty optimistické scénáře. Podle současných zjištění se teploty na rovníku pohybovaly kolem bodu mrazu, což je nepředstavitelné. Důkazy také napovídají, že tato událost nebyla v historii Země ojedinělá.

Vědci v Etiopii narazili na skály, jejíž vzorky datovali na zhruba 717 milionů let, což mělo být jedno z období, ve kterém kdysi Zemi zamrzla. Konkrétně tyto skály mohly vzniknout jen díky ledovcům, který je přenesl na větší vzdálenosti. A rovnou pod nimi objevili starší vrstvy, takové, které se mohly objevit jen v mělkých vodách a díky mikrobům, což znamená, že pocházejí z mnohem teplejšího období.

Když geologové celý systém analyzovali podrobněji, přišli k překvapivému závěru. Superdoba ledová, přeměna Země na sněhovou kouli, trvala mnohem kratší dobu, než si dosud mysleli. Možná pouze tisíc, nanejvýš sto tisíc let, což je v případě geologických cyklů méně než mrknutí oka.

Jak se začalo ochlazovat, chlad přinášel ledovce, které odrážely do kosmu stále více slunečního záření, což způsobovalo další ochlazování a další led. Až pokryl téměř celou planetu. Dnes sice máme potíže spíše opačného rázu, i tak nám ale vědecká studie připomíná, jak je ve skutečnosti naše planeta křehká. Dále čtěte: (Nejstarší led nalezený v Antarktidě odhalí vědcům prastaré tajemství).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu