Oblíbená sociální síť zneužívá data svých uživatelů. Tajně je poskytuje Číně

PC a Mobil 06. prosince 2019 | 10:30 — Lukáš Bauer
Na sociální síť TikTok byla v USA podána žaloba uživatelů kvůli zneužívání jejich dat. TikTok je oblíbenou sociální platformou s velkou uživatelskou základnou kolem 500 milionů lidí. Podle žalobců aplikace umožňující sdílení krátkých videí data o uživatelích tajně odesílala do Číny.
Další 2 fotografie v galerii
TikTok je sociální síť na sdílení krátkých videí / Depositphotos

Populární sociální síť TikTok na sdílení krátkých videí čelí žalobě kvůli údajnému zneužívání dat svých uživatelů. Podle hromadné žaloby podané ve Spojených státech měl provozovatel aplikace ve velkém poskytovat uživatelská data do Číny. Platforma na sdílení videí má přitom celosvětově okolo 500 milionů uživatelů.

Podle uživatelů sociální sítě, kteří žalobu podali, TikTok prováděl takzvaný data mining a obrovské množství informací o uživatelích přenášel na servery umístěné v Číně. Velkou část uživatelské základny přitom tvoří mladiství a lidé do 20 let.

Celou kauzu odstartovala žaloba studentky Misty Hongové z Kalifornie, která si údajně aplikaci stáhla, ale samotný účet v aplikaci již nevytvořila. Společnost provozující aplikaci pak podle studentky využila její rozpracovaná videa a data z nich odesílala na servery společností Alibaba a Tencent v Číně. 

Společnost je také obviňována z toho, že zneužívá data pro obrovský profit z cílené reklamy. Americké úřady také v poslední době na společnost tlačí kvůli podezření, že ji z části vlastní stát a data uživatelů se tak stávají snadno zneužitelnými pro nejrůznější účely. Podle amerických úřadů také sociální síť cenzuruje příspěvky, které se týkají Číny.

Provozovatel aplikace však tvrdí, že neodstraňuje žádné příspěvky, které poškozují Čínu, což však není v souladu s nedávnou blokací účtu známé influencerky Feroze Azizové, která ostře kritizovala Čínu kvůli zásahům proti Ujgurům. Dále čtěte: (Facebook vyhlásil válku dezinformacím. Bude blokovat skupiny a omezovat dosah příspěvků).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu