Mini vsadilo na taktiku dvojího pohonu. Podívejte se na nová monstra pro Dakar 2018

Auto 23. listopadu 2017 | 14:07 — Lukáš Bauer
Mini spolu s týmem X–raid po sérii vítězství v Dakaru chtějí rozšířit rodinu svých závodních speciálů. Vůbec poprvé v historii představí vozy s dvojím typem pohonu v podobě MINI John Cooper Works Rally s pohonem všech kol a buginy MINI John Cooper Works s pohonem zadní nápravy.
Dalších 7 fotografií v galerii
Bugina bude mít pohon zadních kol pro získání výhod, které Dakar těmto vozům nabízí / Mini

Britský výrobce automobilů Mini a německý závodní tým X-raid zahájili finální fázi příprav pro Rally Dakar 2018. Čtyřicátý ročník nejdelšího rallye závodu začíná v peruánské Limě 6. ledna.

Mini a X-raid budou vůbec poprvé čelit nástrahám nejnáročnější dálkové rallye na světě se dvěma různými typy pohonného ústrojí. Kromě vylepšené verze pohonu všech kol závodního MINI John Cooper Works Rally, který se během loňské premiéry umístil na šestém místě, se v Limě objeví také bugina MINI John Cooper Works.

Důvodem vývoje druhého typu pohonu jsou specifická pravidla rallye Dakar, která vozům s pohonem zadních kol nabízí určité výhody.

Buginu MINI John Cooper Works pohání třílitrový vznětový 6válec s výkonem 250 kW/340 koní a maximálním točivým momentem 800 Nm. Převodovka a hnací ústrojí, stejně jako technologie přeplňování BMW TwinPower Turbo, jsou zcela nové. Stejný motor pohání i druhý z vozů MINI John Cooper Works Rally.

Oba vozy jsou vybaveny speciálně konstruovaným ocelovým trubkovým rámem, na nějž jsou namontovány panely karoserie z plastů vyztužených uhlíkovými vlákny (CFRP) a kevlaru. Autentický design exteriéru prošel náročnou aerodynamickou optimalizací.

MINI a X-raid do Dakar Rally 2018 nasadí sedm závodních strojů se zkušeným týmem jezdců a navigátorů. Buginy budou pilotovat Mikko Hirvonen (Finsko), Bryce Menzies (USA) a Yazeed Al-Rajhi (Saudská Arábie). Za volant MINI John Cooper Works Rally usednou Orlando Terranova (Argentina), Jakub Przygonski (Polsko), Joan „Nani“ Roma (Španělsko) a Boris Garafulic (Chile).

Jubilejní dálková rallye, jež se v Jižní Americe koná již podesáté, účastníky zavede z Peru přes Bolívii až do Argentiny. Tvrdá vytrvalostní zkouška v podobě Rallye Dakar 2018 zahrnuje dlouhé písečné rovinky, kamenité pasáže a asfaltové úseky, které v Andách automobily zavedou až do nadmořské výšky 4 000 metrů. Závěrečná rychlostní zkouška se uskuteční 20. ledna 2018 v argentinské Córdobě.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu