Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Auto 22. března 2024 | 16:24 — Marek Pokorný
Nový IONIQ 5 N Line zaujme na první pohled agresivnějším, sportovnějším designem přídě a zádě s jedinečnými nárazníky, elegantními bočními prahy a sadou speciálních 20palcových kol z lehké slitiny.
Další 1 fotografie v galerii
Modernizovaný IONIQ 5 bude mít zvýšenou kapacitu sady akumulátorů / Hyundai

Uvedené prvky zvýrazňují sportovní image tohoto modelu. Rovněž interiér má dle webu Hyundai řadu prvků exkluzivního designu N Line.

Mezi ně patří specifický volant a přístrojová deska N Line, exkluzivní kovové pedály N Line, černé čalounění stropu a speciální sportovní sedadla s logem N ve dvou variantách čalounění s červeným kontrastním prošíváním. Na cestující díky tomu čeká atraktivní prostředí, v němž si budou užívat podmanivou dynamickou jízdu.

Korejská automobilka uvede na trh letos na jaře také vylepšený IONIQ 5 se zajímavější výbavou. Modernizovaný IONIQ 5 bude mít zvýšenou kapacitu sady akumulátorů, a to ze 77,4 kWh na 84,0 kWh, což prodlužuje dojezd na jedno nabití.

Mezi vylepšení vnějšího designu patří nově tvarované nárazníky vpředu a vzadu, které umocňují nízké a široké proporce SUV IONIQ 5. Vnější délka modelu IONIQ 5 se v důsledku toho prodloužila o 20 mm na 4655 mm, zatímco ostatní vnější rozměry – vnější šířka 1890 mm, výška 1605 mm a rozvor náprav 3000 mm – zůstávají beze změn.

Zadní spoiler byl prodloužen o 50 mm a elektricky poháněný model se nyní může pochlubit novými aerodynamicky tvarovanými koly. Tyto změny rovněž přispěly k ještě dynamičtějšímu vzhledu a zlepšily aerodynamické vlastnosti modelu IONIQ 5.

Interiér vozu je ještě lépe využitelný a praktičtější při zachování konceptu komfortního životního prostoru. Na středové konzole je nyní v horní části „univerzálního ostrůvku“ umístěno fyzické tlačítko, jímž lze ovládat často používané funkce, například vyhřívaná a odvětrávaná sedadla v první řadě, vyhřívaný volant a funkci parkovacího asistenta. Využitelnost přihrádky pro bezdrátové nabíjení chytrého telefonu byla výrazně vylepšena jejím přemístěním ze spodní do horní části.

Volant obdržel nový design s interaktivními pixelovými světly a ergonomicky lépe řešené uspořádání ovládacích prvků umožňuje praktičtější ovládání informačního a zábavního systému a klimatizace.

Do výbavy obou modelů byla zařazena nová generace informačního a zábavního systému s označením ccNC (connected car Navigation Cockpit). Modernizovaný IONIQ 5 je vybaven také systémem OTA (Over-The-Air) pro bezdrátové aktualizace softwaru, který zajistí průběžnou aktuálnost hlavních elektronických řídicích systémů vozidla.

Hyundai navíc zavádí do výbavy několik nových bezpečnostních a komfortních funkcí, které usnadní řidičům ovládání i jízdu. Mezi ně patří volant s detekcí držení věnce HOD (Hands-On Detection), asistent pro jízdu v jízdním pruhu LKA 2 (Lane Keeping Assist 2), chytrý parkovací asistent s dálkovým ovládáním RSPA 2 (Remote Smart Parking Assist 2) a asistent pro předcházení kolizím při parkování vpředu/po stranách/vzadu PCA-F/S/R (Forward/Side/Reverse Parking Collision-Avoidance Assist). Všechny uvedené funkce přispívají k ještě bezpečnější a komfortnější jízdě.

Vylepšený model IONIQ 5 a nová verze IONIQ 5 N Line bude pro korejské zákazníky k dispozici již od března 2024. Hyundai plánuje jejich postupné uvedení na globální trhy v průběhu letošního roku, v České republice se s prvními vozy setkáme na konci prvního pololetí tohoto roku.

Zdroj: Hyundai

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Češi nad 55 let mají problém si najít práci, přestože zaměstnanci chybí v dlouhé řadě profesí

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu